понеделник, 15 декември 2025 г.

Норвежка торта „Най-добрата в света“

 


Тази торта наистина е толкова вкусна и е трудно да се повярва, че е толкова лесна за приготвяне. Тава за печене, миксер и 40 минути...

Има рецепти, които не се нуждаят от никакви изискани описания. Имената им говорят сами за себе си. Норвежката торта „Berdens Beste“ е точно такъв случай. Буквалният превод „Най-добрата в света“ не е маркетингов трик, а почит от тези, които са я опитали. Какво е толкова специалното в нея? Това е перфектният баланс: нежна основа от маслено тесто, ефирен слой от меренг и лек крем. И да, по-лесна е за приготвяне, отколкото изглежда.

Приготвя се с различни нюанси: някои използват висока шапка от меренг, други използват тънък слой, а понякога се добавят и горски плодове, но като цяло класическата „норвежка“ торта няма никакви горски плодове.

Що се отнася до крема, има няколко варианта. Класическата версия изисква комбинация от млечен крем с разбита течна сметана. Някои правят крема само от разбита сметана с малко добавка на пудра захар. Съвременните версии са с добавка на маскарпоне, крем „пломбир“ или „дипломат“. Вариантите са много.

Тортата се получава много крехка и невероятно вкусна. Нека я изпробваме!

 

Необходими продукти за тава с размери 32 на 23 см:  150 г бяло брашно, 100 г краве масло Président на стайна температура, 100 г захар, 4 жълтъка, 3 с. л. прясно краве мляко на стайна температура, 1 ч.л. с връх бакпулвер

За меренга: 4 белтъка, 180 г захар, 1/4 ч.л. сол.

За поръсване: 100 грама сурови бадеми

За крема: 200 мл течна сметана 35%, 500 мл прясно мляко, 2 яйца

120 г захар, 30 г пудра захар, 50 г брашно

 


Начин на приготвяне:

Направете блата, като в купа разбиете омекотеното масло със захарта. Биете с миксер на максимална скорост, докато стане пухкава смес. След това едно по едно добавете жълтъците, като не спирате да биете. Сипете прясното мляко и разбъркайте добре. Смесете брашното и бакпулвера и пресейте. Добавете ги към маслената смес и разбъркайте добре с шпатула.

Вземете правоъгълна форма за печене, покрийте с хартия и намаслете. Сипете тестото в нея и заравнете.

Пригответе меренга, като в купа разбиете белтъците със солта. Добавете захарта на порции, като не спирате да биете след всяко добавяне. Продължете с разбиването докато се получи гъст бял крем с остри върхове.

Сипете меренга върху блата и заравнете. Нарежете суровите бадеми с остър нож и поръсете върху целувчения блат. Можете да използвате и филирани бадеми.

Поставете в предварително загрята до 170 градуса фурна и печете за 35-40 минути. Извадете и оставете да се охлади напълно. След това извадете от формата и хартията. Изпеченият блат още топъл срежете на две равни части.

Крем: Загрейте в тенджера 350 мл мляко. Омесете захарта, брашното и 150 мл прясно мляко. Добавете към тях разбитите яйца и пудра захар. Омесете добре. На тънка струйка при постоянно бъркане налейте в тенджерата при останалото загрято мляко. Варете докато се сгъсти. Отнемете от огъня, покрийте и оставете да изстине напълно.

В купа с миксер разбийте сладкарската сметана. После я прибавете на части към изстиналия крем. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица до еднородност.

Напълнете в торбичка за шприцоване с накрайник звезда и слепете двата блата. След това нанесете останалата сметана отстрани на тортата, като не нанасяте отгоре. Декорирайте с малко разтопен шоколад .

Оставете за 4 часа в хладилник! Насладете се на вкуса.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар