Тази
торта наистина е толкова вкусна и е трудно да се повярва, че е толкова лесна за
приготвяне. Тава за печене, миксер и 40 минути...
Има
рецепти, които не се нуждаят от никакви изискани описания. Имената им говорят
сами за себе си. Норвежката торта „Berdens Beste“ е точно такъв случай.
Буквалният превод „Най-добрата в света“ не е маркетингов трик, а почит от тези,
които са я опитали. Какво е толкова специалното в нея? Това е перфектният
баланс: нежна основа от маслено тесто, ефирен слой от меренг и лек крем. И да,
по-лесна е за приготвяне, отколкото изглежда.
Приготвя
се с различни нюанси: някои използват висока шапка от меренг, други използват
тънък слой, а понякога се добавят и горски плодове, но като цяло класическата
„норвежка“ торта няма никакви горски плодове.
Що
се отнася до крема, има няколко варианта. Класическата версия изисква
комбинация от млечен крем с разбита течна сметана. Някои правят крема само от
разбита сметана с малко добавка на пудра захар. Съвременните версии са с
добавка на маскарпоне, крем „пломбир“ или „дипломат“. Вариантите са много.
Тортата
се получава много крехка и невероятно вкусна. Нека я изпробваме!
Необходими
продукти за тава с размери 32 на 23 см: 150
г бяло брашно, 100 г краве масло Président на стайна температура, 100 г захар,
4 жълтъка, 3 с. л. прясно краве мляко на стайна температура, 1 ч.л. с връх
бакпулвер
За
меренга: 4 белтъка, 180 г захар, 1/4 ч.л. сол.
За
поръсване: 100 грама сурови бадеми
За
крема: 200 мл течна сметана 35%, 500 мл прясно мляко, 2 яйца
120 г захар, 30 г пудра захар, 50 г брашно
Начин
на приготвяне:
Направете блата, като в купа разбиете омекотеното масло
със захарта. Биете с миксер на максимална скорост, докато стане пухкава смес.
След това едно по едно добавете жълтъците, като не спирате да биете. Сипете
прясното мляко и разбъркайте добре. Смесете брашното и бакпулвера и пресейте.
Добавете ги към маслената смес и разбъркайте добре с шпатула.
Вземете правоъгълна форма за печене, покрийте с хартия и
намаслете. Сипете тестото в нея и заравнете.
Пригответе меренга, като в купа разбиете белтъците със
солта. Добавете захарта на порции, като не спирате да биете след всяко
добавяне. Продължете с разбиването докато се получи гъст бял крем с остри
върхове.
Сипете меренга върху блата и заравнете. Нарежете суровите
бадеми с остър нож и поръсете върху целувчения блат. Можете да използвате и
филирани бадеми.
Поставете в предварително загрята до 170 градуса фурна и
печете за 35-40 минути. Извадете и оставете да се охлади напълно. След това
извадете от формата и хартията. Изпеченият блат още топъл срежете на две равни
части.
Крем:
Загрейте
в тенджера 350 мл мляко. Омесете захарта, брашното и 150 мл прясно мляко.
Добавете към тях разбитите яйца и пудра захар. Омесете добре. На тънка струйка
при постоянно бъркане налейте в тенджерата при останалото загрято мляко. Варете
докато се сгъсти. Отнемете от огъня, покрийте и оставете да изстине напълно.
В купа с миксер разбийте сладкарската сметана. После я
прибавете на части към изстиналия крем. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица
до еднородност.
Напълнете в торбичка за шприцоване с накрайник звезда и
слепете двата блата. След това нанесете останалата сметана отстрани на тортата,
като не нанасяте отгоре. Декорирайте с малко разтопен шоколад .
Оставете за 4 часа в хладилник! Насладете се на вкуса.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар