Този
сладкиш е резултат на моя реплика на рецепта на Добрина Венкова и немска
рецепта за ябълков пай. От едната взех примерните продукти, плюс моя добавка.
От другата - технологията на печене.
Продукти: 1 кг
сладко кисели ябълки, 300 г бяло пшенично брашно, 200 г захар,
250 г краве масло, 1 жълтък, 1 ч.л. ванилова есенция /течност/, 1 ч.л. амонячна
сода, 1ч.л. сода за хляб, 1 ч.л. канела на прах, 2-3 капки лимонов сок, 80 г
орехови ядки, 200 г мармалад от сини сливи /дюли, желе от касис/.
Пудра захар за поръсване.
Краве масло за смазване на тавата.
Начин
на приготвяне: Смесете брашното, захарта, жълтъка, ванилията,
угасената в няколко капки лимонов сок амонячна сода и содата за хляб в голяма купа. Сега
добавете нарязаното на дребно студено краве масло. Размесете с ръце да се
образуват едри трохи. Замесете меко тесто и оставете в хладилник за 1 час.
Почистете ябълките от семките и
кората и настържете на едро ренде. Поръсете с канела и разбъркайте.
Загрейте фурната на 190°C и намажете с масло кръгла тава с
падащи стени - 24 см по дъното и стените. След това покрийте дъното с хартия за
печене.
Извадете тестото и отделете
малко повече от половината. Разстелете тази част от сместа по дъното и на 2 см
височина по стените на тавата за печене. След това поставете в
предварително загрятата фурна и печете 5
минути.
Извадете формата от фурната и разпределете върху тестото първо мармалада. Трябва тънко да го намажете навсякъде, след това настърганите ябълки, натрошените на ситно орехови
ядки и накрая настържете на едро ренде останалата част от тестото. Поставете тавата обратно във фурната и печете 50 мин. до
златисто кафяво. След 30 минута можете да покриете с фолио да не прегори
сладкиша.
Извадете ябълковия сладкиш от
фурната и го оставете да изстине напълно, преди да го извадите от тавата.
Поръсете отгоре с пудра
захар по желание.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар