В
турската кухня съществуват множество ястия с патладжани. Пържени, варени
печени. Във вид на сос, смлени и консервирани. Като закуски, салата и основни
ястия. С една дума патладжана по право се счита в Турция като крал на
зеленчуците. Отлично се съчетава с други хранителни продукти, особена със
сирене и нар. Днешната рецепта ще бъде в съчетание с тях.
Продукти:
4
броя неголеми патладжани, 3 неголеми чушки, 1 малка глава червен лук, 2
скилидки чесън, 200 г слабо солено сирене / за предпочитане – прясно/, 120 мл
зехтин, 2 с.л. Наршараб –домашен сос от нар, сока на 1 лимон, ½ ч.л. канела, ½
ч.л. семена кимион, листа зелена мента – от няколко стръка, 2-3 щипки прясно
смлян бял пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/
По желание - зърна нар.
Начин на приготвяне: Изпечете чушките. Като изстинат, обелете и
почистете от дръжката и семената. Нарежете на ивици.
Обелете кората на измитите патладжаните
на ивици – през 1-2 см. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 2 см. Намажете ги с
60 мл зехтин. Поръсете със сол и канела. Запечете ги на силна фурна на грил
функция, до златиста коричка.
Нарежете сиренето на дребни
кубчета, лукът на полумесеци. Последният го напръскайте с изцедения лимонов сок
и смесете с накълцаната мента.
Пресовайте скилидките чесън.
Смесете ги със семената кимион, 60 мл зехтин и 2 с.л. сос от нар.
Сложете в чиния печените
патладжани, отгоре нарязаните чушки, сирене, лук и поръсете със течната смес и
накълцаните листа мента.
По желание можете да добавите
зърна нар.
Добър апетит!
Наршараб –домашен сос |
Аз направих съвсем лека промяна в рецептата. Пасирах чесъна, сос от нар, зехтина, оцедения лимонов сок от маринования лук и листата мента. С тази смес поръсих салатата. Използвах прясно овче сирене и пресен лук. Патладжана изпекох на грил тиган. Наистина много ми допадна.
Няма коментари:
Публикуване на коментар