През
2017 г имах удоволствието да бъда в Германия, по точно в Бавария. От дълги
години желаех да опитам баварски наденички, приготвени по типично техен начин.
Посетихме двореца "Херенкимзее" на остров Херенимзее. Там вътре имаше заведение, където в дълбоки тенджери се
продаваха баварски наденички. Издигаше се пара и много приятна миризма. Казах
си – сбъдна ми се мечтата /после повторихме и в бирария, в центъра на Мюнхен/.
Направи ми впечатление, че немските туристи си поръчваха наденичките в комплект
със зеле, брецели или хлебни кнедли, също и порядъчно количество халби тъмна
бира. Реших и аз да поръчам наденичките със зеле и брецел. Много ми хареса.
Традиционно готвено немско кисело зеле е задушено по специален начин. Това ястие има редица предимства: лесно е за готвене; съставките за неговото приготвяне са евтини и достъпни; неговият особен кисел вкус съвършено се комбинирана с тъмна бира и такива продукти, популярни в Германия като колбаси, печено свинско месо и ребра, пържоли, бекон и шунка; може да бъде като отделно ястие, може да бъде част от салата, да замести пълна вечеря, но в крайна сметка най често се консумира с наденички, ребра, парчета печено свинско месо.
Задушеното кисело зеле е националното ястие в Германия. Правилната рецепта за приготвянето му задължително включва лук, свинска мас, черен пипер. Добавят се още плодове от хвойна, ким /кимион/, ябълки, бира.
Сега ще ви напиша какво
научих от младата немска жена за приготвянето на кисело зеле по баварски.
Продукти: Кисело зеле - 900 г, 2 супени лъжици свинска мас – 40 г, голяма
глава лук – 60 г, 3 броя скилидки чесън, 1 супена лъжица захар – 20 г, 5
плодчета от хвойна, 7-8 зърна черен пипер, 1-2 щипки кимион /хубаво е ако ви се
намира семена от кимион/, 1 малка не много сладка ябълка – 50 г, сол- 5 г, 1-2
супени лъжици нарязан пресен магданоз, бульон от варено свинско с кост – 60 мл .
Начин
на приготвяне: Разцепете
киселата зелка на 4 –ри. Отстранете твърдата част /стеблото/. Нарежете зелевите листа на тънки лентички.
Лукът и чесънът накълцайте на кубчета. Ябълката обелете,
почистете от семенната част и настържете на едро ренде.В дълбока тенджера загрейте свинската мас на умерен огън. Запържете лукът и чесъна докато станат „стъклени“, после изсипете захарта и карамелизирайте. Сложете зелето, подправките – черен пипер, плодове от хвойна, кимион и солта. Разбъркайте, след това ябълката и 1 супена лъжица бульон. Захлупете и продължете да разбърквате периодично да не загори. Слагайте по лъжица от бульона /правех го през 5-6 мин./ при зелето. За около 25 мин. то трябва да е готово.
Отстранете го от огъня. Оставете за 10 минути захлупено, прибавете магданоза и сервирайте. Тъмната бира или червено вино и свинско печено са задължителни. Още по добре ако имате оригинални баварски наденички и немска тъмна бира.
Добър
апетит!
Благодаря ти, Ванка!
ОтговорИзтриванеИнтересна рецепта, впечатлена съм от присъствието на плодчета хвойна....и от къде да си купя?
Дъщеря ми живее във Висбаден и там съм опитвала от тяхно кисело зеле, но не ми беше по вкуса. А твоето дори на вид ми харесва.Ще пробвам твоята рецепта. :)
Здравей Норче!
ИзтриванеВ магазините от верига "Здраве" или по пазарите, където бабите продават билки и горски плодове. Аз лично си ги взех от онези шишенца с подправки /зърна/, които са като мелнички. Имах такова с подправки за дивеч и оттам взех зърната хвойна.
Тази година ще спим в Аугсбург, та се надявам да опитам пак наденичките по баварски.
Яд ме е само,че не успях много да вдяна рецептата на свинско месо с кокал по баварски.Първо се вареше, после леко запържва и накрая се печеше във фурна. Но просто нямаше къде да запиша рецептата.
Зеленцето е голяма вкусотия топло. Не прави голямо количество. Девойката ни препоръчваше да се консумира топло, а не после като изстине да се притопля. Губел се оригиналния вкус. Рецептата е достатъчна за 4 големи човека.
Поздрави!
Ходила съм в Германия, но не съм опитвала зеле, само наденички, може би сезона не е бил подходящ.
ОтговорИзтриванеА наскоро готвих подобно зеле.
Ще опитам някой ден и твоето, хвойната дори не знам какво представлява.
Теодор май е заложил ва тортите:)
Само да отбележа, че подправката май е ким, а не кимион. Четох дискусия тук https://www.kulinarno-joana.com/2010/10/bavarian-style-sauerkraut/
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Прочетете още веднъж какво съм написал за ястието.
ИзтриванеИма различни варианти на тази рецепта относно подправките. В повечето рецепти наистина използват семена на ким. На вкус за повечето хора е остра подправка и я заменят със семена от копър, анасон или кориандър. Това което аз опитах в Германия беше със семена от кимион и така съм записал. На вкус и цвет, товарищей нет казват на изток от нас
Сякаш кориандърът не е остра подправка... поне това, което съм ползвала (това, което продават в България, т.е. смлени семена).
ИзтриванеНе знам немски, но мисля, че думите за ким и кимион са сходни.
На моите хора (мъж и син) изненадващо им хареса с ким, иначе те са доста консервативни.
Въпрос на вкус. В къщи харесват кориандър, кимион, но ким не. Поздрави!
Изтриване