Продукти: 200
г зелена леща, 1 бр. малък морков, 2 стръка пресен лук или една малка глава
стар лук, 3 скилидки чесън, 1 с.л. с връх пресен магданоз, 0,5 ч.л. бакпулвер, ¼
ч.л. смлян кимион, ¼ ч.л. куркума, ¼ ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. сол или на
вкус.
Галета за паниране, растително масло за пържене. Вода.
По желание 1 яйце и 45 г брашно.
Начин на приготвяне: Лещата измийте добре на студена течаща вода и накиснете за 6-12 часа. Аз лично я накиснах от вечерта до сутринта. Оцедете, подсушете и смелете на месомелачка с малка решетка или на блендер. Лукът, чесъна и сварения морков също смелете. Добавете нарязания на ситно пресен магданоз, подправките, бакпулвера и солта. Омесете добре и оставете в покрит съд в хладилник за 60 мин. да си поеме миризмите. След това оформете топчета като малки орехи, оваляйте ги в галета и изпържете в растителното масло на умерена температура. Аз първо от 9 степени нагревателен уред загрях мазнината на 6-та, и като сложих да пържа топчетата намалих на 5-та. Пържете от всяка страна по около 2 минути. Извадете и оцедете върху кухненска хартия. Сервирайте топли с чеснов сос.
Добър
апетит!
П.П.
Малко измених рецептата. Към тестото добавих едно яйце L и 45 г брашно. Получи се малко вълшебство.
Тестото беше леко лепкаво и правих топчетата с намокрени ръце
Страхотни фалафели са се получили.Аз не използвам набухвател.С чесновия сос ще са особено вкусни.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря! За набухвателя следвах рецептата и много добре се вписа след като добавих яйцето и брашното. За мое учудване на всички в къщи допаднаха на вкус. Поздрави!
ИзтриванеОбичам фалафел, но не ми е хрумвало да правя у дома...
ОтговорИзтриванеОпитай! :)
Изтриване