Донесоха
ми пресни зеленчуци – листа от лапад, връхчета зелена коприва, лук, чесън и
джоджен. Реших да си направя зеленчукови кюфтета по мой вкус. Получиха се много
добре. Дори синът ми, който страни от пролетните зелении ги яде с удоволствие.
Ето рецептата:
Продукти: 400
г листа от пресен лапад, 250 г връхчета зелена коприва, 300 г картофи, 150 г фина
извара, 2 яйца ХL, 2 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън /5-6 големи
скилидки/, ½ връзка пресен магданоз, 1 връзка пресен джоджен, ½ ч.л. смлян чер
пипер, 2-3 щипки стрита чубрица, 25 г настърган пармезан, 25 г оризово брашно,
25 г картофено брашно, 1 ч.л. сол /на
вкус/.
Брашно за овалване, 200 мл растително масло за пържене.
Начин
на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме ги и
настъргваме на ренде, когато изстинат напълно. Листата лапад и връхчетата
коприва попарваме във вряла вода за 10 мин. Оцеждаме и нарязваме на ситно.
Чесънът накълцваме и счукваме със солта. Лукът също нарязваме на много дребно.
В голям съд омесваме всичко – продукти, зеленчуци подправки. Покриваме съда и
оставяме 60 мин. на студено в хладилник.
Оформяме кюфтета с навлажнени ръце със студена вода,
овалваме в пресято брашно и пържим в сгорещено масло.
Готовите кюфтета сервираме с кисело мляко или сос.
Добър
апетит!
Така обичам зелении, ще ми харесат!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Изтриване