Всеки
си има рецепта за това вкусно ястие. Ето и моята. Много вино може да се изпие с
така приготвения дроб.
Продукти:
500
г свински /черен/ дроб.
Марината: 200 мл прясно мляко /3.2%/, 1/2ч.л. чесън на
прах, ½ ч.л. смлян черен пипер и кимион на прах, 1/2ч.л. сол, 1 ч.л. соев сос.
50 г бяло брашно за овалване, 200 мл растително масло
/олио/ за пържене, сол.
Начин
на приготвяне: Почистете от ципи черния дроб. Измийте го
добре на студена течаща вода. Нарежете на парчета с дебелина 2 см и отново
премийте със студена вода. Веднага прехвърлете в съда с марината. Нарязаният
дроб трябва да бъде под течността. Захлупете и оставете в хладилник да престои
2 часа. През това време можете да го разбърквате с дървена лъжица или ръка
/като мен/ 2 пъти.
Извадете и подсушете с готварска хартия или оставете на
гевгир да се оцеди напълно. Посолете отново на вкус- малко повече от ½ ч.л. при
мен. Много е важно сега да го посолите, а не при печенето или след това, да не
става сух. След като вече е изсъхнал, прехвърлете в две кесии количеството.
Сложете по равно брашно и разтърсете пълните кесии добре. Парчетата дроб трябва
от всички страни да побелеят с брашно. Преди да сложите в тигана за пържене
изтръскайте дроба да падне излишното брашно. Пържете в предварително загрята
мазнина, на умерено силен огън /от 9-та степен, пържа на 5-та/ по около 4-5 мин
от всяка страна. Внимавайте да не го препържите. Изпържените парчета дроб
можете да слагате в съд с нарязан лук. Сервирайте
топъл.
Марината – в
прясното студено мляко добавете останалите продукти и разбъркайте.
Добър
апетит!
П.П.
Една глава лук можете на нарежете на полумесеци и да мариновате с 1 ч.л. захар,
1 с.л. оцет, 1 с.л. растително масло, 2-3 щипки сол. След това да прибавите към
изпърженият дроб при сервиране.
Уникално вкусно. Благодаря.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! Поздрави!
ИзтриванеВ повечето рецепти препоръчват да не се осолява преди пържене, защото ставал сух. Вие казвате обратното. На кой да вярвам?
ОтговорИзтриванеЗдравей, анонимен!
ИзтриванеТук всички рецепти са проверени и изпробвани. Човек докато не опита лично, едва ли може да се ангажира със свое мнение. Дробът по рецептата става разкошен и много крехък. Затова спомага предварителното мариноване в мляко и подправки. Успех!