събота, 8 април 2017 г.

Лапад с ориз на фурна


 

Продукти: 600 г прясно набран лапад, 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 бр. морков, 125 г ориз, 50 г краве масло, 1 с.л. растително масло /олио/, 2 с.л. с връх нарязан пресен джоджен, 1 с.л. с връх нарязан пресен магданоз, 2-3 щипки смлян чер пипер, 1 ч.л. с връх смлян червен пипер, 1 ч.л. сол, 400 мл вода.

Начин на приготвяне: Залейте с вряла вода за 30 сек почистеният от дръжките и измит със студена вода лапад. Оцедете и нарежете на лентички.
Загрейте кравето масло и олиото в тиган с дебело дъно. Запържете за 3 мин. нарязаните на дребно лук, чесън и морков. Добавете лапада и пържене още 3-4 мин. до омекване. След това сложете измитият и подсушен ориз. Запържете още 3-4 мин.. Поръсете с червеният, черният пипер, солта и разбъркайте за минута. Налейте водата. Оставете да кипне. Сложете джоджена и магданоза. Объркайте и прехвърлете в тавичка. Запечете във фурна на 200 градуса около 25 - 30 мин., до пълното поемане на водата от ориза.

Добър апетит!

1 коментар: