Продукти: 2
средно големи картофа, 1 голям или два
малки моркова, 1/2 малък пащарнак, 1/2 малка тиквичка, 1 малък стрък
праз лук /без листата/, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1 червена чушка,
1-2 резена целина, 3 – 4 с.л. зехтин /олио/, 100 г топено сирене, 2 с.л.
равни ориз, 1 с.л. нарязан пресен копър, 1 с.л. нарязан пресен магданоз или
кориандър, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. сол или на вкус, 2 л. вода.
Начин
на приготвяне: Почиствате, измивате и нарязвате зеленчуците на дребни парчета.
Загрявате мазнината малко над умерената температура. Слагате първо лукът, празът, чесънът, морковите, целината и обелената от кората и почистена от семето
тиквичка. Задушавате докато лукът омекне – 5-6 мин.. След това прибавяте оризът и го задушавате докато
промени цветът си. Наливате постепенно 2 л. хладка вода. След като заври,
слагате картофите, чушката и пащърнакът. Оставяте под похлупак на умерен огън
да се варят около 20 – 25 мин. После поръсвате със сол, черен пипер и копър. Още
10 мин на огъня и снемате. Почива около 1 мин. да се успокои водата и при
постоянно бъркане прибавяте настърганото топено сирене докато се разтвори в
течността. Връщате на огъня само да кипне и снемате. Поднасяте супата поръсена
с магданоз и 1 с.л. сметана /по желание/.
Добър
апетит!
Чудесна супа, Ванка!
ОтговорИзтриванеИ честита 300 публикация :)
Благодаря Дани!
ИзтриванеЧестито 300 и да станат още много пъти по 300! Обичам плътните супи с топено сирене, Ванка. Чудна е тази!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли!
ИзтриванеПъструшка е тази супа, обичам много супи и тази се нарежда сред харесваните, дои без да съм я опитала.
ОтговорИзтриванеИване, чудна супа. Обожавам такива супички.
ОтговорИзтриванеБеше първа в списъка за започващите хладни есенни дни и днес и дойде реда. Благодаря за рецептата, много ни хареса, ще се прави още доста пъти!
ОтговорИзтриванеХубав ден и благодаря!
И аз благодаря за доверието! Поздрави!
Изтриване