неделя, 9 март 2014 г.

Яйца по панагюрски


Бързо, лесно, вкусно и българско.
Продукти за 4 порции:
8 бр. яйца, 1/2 кг кисело мляко, 120 г настъргано краве сирене, 100 г разтопено краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, сол на вкус.

Начин на приготвяне:

В тенджера слагаме да заври 500 мл вода. Наливаме оцета, добавяме сол на вкус. От ниско счупваме яйцата „на очи”, слагаме капака на тенджерата и варим на слаб огън, докато жълтъкът се забули от белтъка. Смесваме киселото мляко със сиренето и разпределяме в 4 чинии. С решетъчна лъжица изваждаме яйцата от тенджерата и разпределяме по две в чиния. Поръсваме отгоре с червен пипер, посоляваме и заливаме с разтопено краве масло.

Понякога вместо краве масло използвам олио. Сгорещяваме, слагаме червения пипер, изчакваме да си промени цвета и заливаме яйцата отгоре.
Друг път можем да увеличим грамажа на сиренето
 или броя на яйцата.
По принцип оригиналната рецепта търпи промени според вкуса на изгладнелите консуматори.
Добър апетит!


 

6 коментара:

  1. Иване, имаш от мен награда за най-вкусни яйца по панагюрски!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Жани! Наградата са горенаписаните думи за ястието. :)

      Изтриване
  2. Тези яйца по панагюрски звучат много автентично, май това е най-близка до "оригинала" рецепта. Само един недостатък има - предвидил си по 2 яйца на порция ... в нашата фамилия мъжете ги умножават по 2, а жените сме на 3-ка. Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! .........Те на снимките ще да са дамски порции. :)

      Изтриване
  3. Благодаря, наистина тези ще са най-близки до оригиналната рецепта. С удоволствие ще ги приготвя по този вариант.

    ОтговорИзтриване