Арабската кухня ми допада. А това
ястие може да се похапне като предястие за ракийката, като салата или гарнитура
към месо, върху препечена филийка за закуска. С печени патладжани под ръка се
приготвя много бързо. Въобще варианти много.
Продукти: 1 кг патладжани, 1/2 ч.ч. таханова паста /или майонеза/, 1 глава чесън, 1/2 ч.ч. зехтин, сок от два лимона, магданоз и сол на вкус.
Приготвяне: Патладжаните се изпичат, обелват се, оцеждат се за 45 мин. и се смачкват на пюре /пасират/. Чесънът се счуква със сол и омесва с лимоновия сок и зехтина. Таханът /майонезата/ се размива с малко вода и омесва с пюрето. Прибавя се чесънът и всичко се обърква много добре.При сервиране се поръсва с пресен магданоз.
П.П. Нямах тахан и сложих майонеза.
Продукти: 1 кг патладжани, 1/2 ч.ч. таханова паста /или майонеза/, 1 глава чесън, 1/2 ч.ч. зехтин, сок от два лимона, магданоз и сол на вкус.
Приготвяне: Патладжаните се изпичат, обелват се, оцеждат се за 45 мин. и се смачкват на пюре /пасират/. Чесънът се счуква със сол и омесва с лимоновия сок и зехтина. Таханът /майонезата/ се размива с малко вода и омесва с пюрето. Прибавя се чесънът и всичко се обърква много добре.При сервиране се поръсва с пресен магданоз.
П.П. Нямах тахан и сложих майонеза.
Понякога добавям печени чушки, 50 г
сирене, обезсолено, 4-5 маслини. и съвсем малко смлян черен пипер. Вместо сокът
на пресни лимони можем да използваме готов лимонов сок. Получава се доста
апетитна смес.
Ч.ч. – 200 мл .
Ч.ч. – 200 мл .
Това и аз го правя Ванка с майонеза и е много вкусно.С тахан не съм пробвала.Незнам за арабската кухня,но и в гръцката го има и се казва мелитзаносалата.Лек ден от мен!!!!!!
ОтговорИзтриванеИ аз това съм го правила, но мнооого отдавна. Вкусно е, да! Благодаря, бях го позабравила, но сега ще го направя пак.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Всичко хубаво ново е позабравено старо. Нали така се казваше. :)
ИзтриванеДа, в Гърция е познато като мелидзаносалата; но синия домат (мелидзана) не се пече, а се бланшира в подсолена вода докато си смени цвета и омекне. Разбира се предварително е обелен и насолен за 30 мин. да се отцеди горчивината му. После се прави по същия начин както Вас. Аз съм правила и двата начина - при бланширания вкуса е друг.
Изтриване