събота, 29 март 2014 г.

Редено





Едно апетитно ястие в сезона на пресните зеленчуци.

Продукти: 1 кг смляно месо – 70% телешко – 30 % свинско, 2-3 бр. патладжани, 3-4 бр. картофи, 3 бр. стар лук, 3 бр. домати,
6-7 бр. скилидки чесън, сол, 1/3 ч.л. захар, 4 с.л. олио, черен пипер на вкус, пресен  магданоз, джоджен и чубрица. Или подправки по Ваш избор.
За каймата: 2 бр. яйца, 2 бр. филии хляб, накиснати в 100 мл прясно мляко, подправки по избор- чер пипер, кимион, чубрица , сол на вкус
.

100 мл вода и 20-30 мл бяло вино.

Начин на приготвяне:
1. Замесете каймата с продуктите, покрийте я и я оставете така на хладно за 2 часа. Направете кюфтета.
2. Нарежете патладжана на кръгчета и го поставете в подсолена вода за 30 мин. да си пусне горчивината. След това го извадете и оцедете.
3. Нарежете останалите зеленчуците на кръгчета /единият домат настържете на ренде/, с големината на кюфтетата.
4. Наредете продуктите изправени в широка тава /диаметър 30см/, като ги редувате с кюфтета. Дъното на тавата да е намазано с 2 с.л. олио.
5. Посолете със сол на вкус и отгоре поръсете с пресованият чесън. Печете 25 мин. на 220 градуса. Извадете и поръсете отгоре с настъргания домат, омесен с накълцаните зелените подправки, 100 мл вода с 20-30 мл бяло вино, чер пипер, захар, олио и ако е необходимо още сол. Допечете още 25 мин. на 220 градуса.
Извадете.
Налейте си хубаво вино и добър апетит!


П.П. Зеленчуците и подправките в ястието могат да бъдат по Ваш избор.












4 коментара:

  1. Изглежда много вкусно и се обзалагам, че е така! Поздрави за хубавия блог! Ще следя с интерес!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, много вкусно изглежда, само едно не ми стана ясно, къде се слага каймата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правим кюфтета и редим, заедно с резенче от зеленчуците.

      Изтриване