Популярно ястие от Българската национална кухня. Всеки от нас си има изпитана рецепта. Да Ви предложа и моята.
Продукти: 500 г кайма - смес /70процента телешка, 30 процента свинска/, 1 глава кромид лук, 1 яйце,1 филия сух бял хляб,1/4 връзка магданоз, 3 с.л. прясно мляко, черен пипер, кимион, 1/2 ч.л. стрита чубрица, брашно за овалване, олио за изпържване.
За соса – 2 с.л. разтопено краве масло, 2 глави кромид лук, 1 морков, 2-3 резена целина, 2-3 чушки, 2 червени домата, 2 с.л. брашно,1 ч.л. червен пипер,3 по-големи картофа,1 ч.л. равна смлян черен пипер,1 ч.л. доматено пюре /лютеница/, 1/4 връзка магданоз, сол на вкус.
Кайма: Хлябът се накисва в млякото, след което се изстисква, прибавя в каймата заедно със ситно нарязаният магданоз, пасираният лук, сол на вкус, черния пипер, яйцето,чубрицата и кимиона. Всичко се омесва и остава да постои в хладилник за около 45 мин..
Изважда се и се правят около 10-11 кюфтета. Овалват се в пресято брашно и изпържват.
Сосът - Лукът, морковът и целината се нарязват на дребно. Задушават се в сгорещената мазнина - 3 с.л от останалата бистра мазнина от пържените кюфтета плюс 2 с.л. краве масло. Когато лукът стане златист поръсваме с брашното и червеният пипер. Прибавя се размитото с малко топла вода пюре, заедно с настърганите на ренде домати. Объркваме и заливаме с 500 мл гореща вода.След като кипне прибавяме нарязаните на едро картофи и чушки. Варим на умерен огън около 15 мин. и слагаме кюфтетата. Варим още 15 мин. и посоляваме на вкус. Разбъркваме ястието периодично да не загори. След като го свалим от огъня поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Добър апетит!
Супер! Още утре ще си ги направя. Ммммм.......................
ОтговорИзтриване