Една рецепта от руската кухня.
Продукти: 800
г кайма /използвах телешка и свинска в съотношение 60 към 40 процента/, 2 бр.
по големи моркова, 1 голяма глава кромид лук, ½ ч.ч. ориз,, 1.150 кг прясно
зеле, 1 яйце, 100 мл готварска сметана, 2 с.л. брашно, 80 мл доматено пюре,
около 50 мл олио, сол,чер пипер ,кимион и чубрица на вкус.
Начин на приготвяне: Омесваме каймата с яйцето, брашното и подправки - чер пипер, кимион и сол на вкус. Оставяме я на студено. Оризът го заваряме леко с ¾ ч.ч. вода. След като изстине го омесваме с каймата.
Настъргваме на ренде двата моркова и нарязваме на ситно лукът. Задушаваме ги в олиото, като добавяме и доматеното пюре.
Зелето нарязваме на ивици. Осоляваме гои поръсваме с малко чубрица. В дълбок съд слагаме на дъното 1/2 от нарязаното зеле, върху него половината от задушените моркови, заливаме със сметаната. Каймата правим на топки и нареждаме отгоре. След това отново зеле и сместа от моркови.Съдът трябва да е запълнен 2/3 от обема си. Наливаме 400мл вода и слагаме във фурната / ако използвате гювеч /,
Начин на приготвяне: Омесваме каймата с яйцето, брашното и подправки - чер пипер, кимион и сол на вкус. Оставяме я на студено. Оризът го заваряме леко с ¾ ч.ч. вода. След като изстине го омесваме с каймата.
Настъргваме на ренде двата моркова и нарязваме на ситно лукът. Задушаваме ги в олиото, като добавяме и доматеното пюре.
Зелето нарязваме на ивици. Осоляваме гои поръсваме с малко чубрица. В дълбок съд слагаме на дъното 1/2 от нарязаното зеле, върху него половината от задушените моркови, заливаме със сметаната. Каймата правим на топки и нареждаме отгоре. След това отново зеле и сместа от моркови.Съдът трябва да е запълнен 2/3 от обема си. Наливаме 400мл вода и слагаме във фурната / ако използвате гювеч /,
ако е в тенджера слагате на котлона. Първо да заври водата около 10 мин.
на силен огън, след това намаляваме на умерен огън още около 60-70мин., докато
зелето омекне.
Аз използвах гювеч – 10 мин. на 250 градуса и 60 мин. на 190 градуса.
Ч.ч. = 200 мл
Аз използвах гювеч – 10 мин. на 250 градуса и 60 мин. на 190 градуса.
Ч.ч. = 200 мл
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар