събота, 22 март 2014 г.

Хачапури по аджарски


Вкусно предложение от Кавказ.
 Продукти:

За тестото: 500 г брашно, 2 бр. яйца, 20 г прясна мая,1 чаша прясно мляко – 200 мл, 2 с.л. разтопено краве масло - 40 г, 1 ч.л.захар, 1/3 ч.л. сол.

За плънката: 5 бр. яйца, 1 с.л. масло — 20 г, твърдо сирене.

Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята и захарта. Оставя се маята да удвои обема си. Солта се смесма с брашното, добавят се яйцата, готовата мая. Замесва се меко  нелепнещо тесто. Регулирайте консистенцията на тестото чрез добавяне на брашно или мляко. Оставете го на топло да втаса 40 мин. След това премесете с разтопеното масло.
Разделете тестото на пет парчета, разточват се кръгли питки , в центъра на всяка се слага  настъргано сирене.
Завиват се ръбовете на питките – по 1.5 см от двата края.Краищата в средата също се повдигат, като се образува „лодка”.  Пече се във фурна на 200 градуса около 20 мин.
След това, в средата на всяка „лодка се слага парче масло , чуква по 1 яйце и печете отново във фурната, докато се забули яйцето.

Понякога освен настърганото сирене прибавям ситно нарязана луканка или бекон. Готово.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Чудесно е и много вкусно. Сега остава да покажеш хачапури по имеритянски. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Жани! По надолу в блога има вариант на закритите имертински хачапури с хлебна сода. Поздрави!

      Изтриване
  2. Правила съм ги ,страхотни стават.

    ОтговорИзтриване