понеделник, 17 март 2014 г.

Тирамису

На италиански „тирамису“ означава буквално „ободрѝ ме!“ (може да има и по-закачлив, сексуален подтекст), заради двете си съдържащи кофеин съставки, кафето и какаото. Поне да не се чудим защо жените ни правят този десерт. J
Продукти:
4 големи жълтъка, 100 г захар, 120 мл ликьор Марсала, Амарето  500 г маскарпоне,  250 г заквасена сметана + 3с.л. пудра захар, 2 бр. белтъци  30 бр. бишкоти Савоярди, какао на прах за поръсване или настърган шоколад

За бишкотите: 320 мл силно кафе, 2- 3 с. л. захар

Начин на приготвяне: Правим силно кафе - еспресо. Още докато е горещо в него се разтваря захарта и се оставя да изстине.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят в подходящ съд за водна баня.Слагаме тенджера с вода да заври. Купата с жълтъците се слага над водата. Добавяме към тях ликьора Марсала. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица, докато кремът се сгъсти. Отнема около 20 мин., може и по малко. Не трябва да тече като струйка, а да пада едва, едва от лъжицата на парцали.
Сваляме от огъня и оставяме да изстине напълно. През това време разбиваме с телена бъркалка /на ръка/ Маскарпонето в друг съд, добавяме на части кремът с яйцата при непрекъснато бъркане. След това разбитата с пудра захар сметана и накрая разбитите на сняг белтъци.  Оставяме настрана.
Приготвяме тава от йенско стъкло – моята събира 12 наредени напречно бишкоти, плюс две надлъжно и една за попълване.
Половината бишкоти  потапяме по една за кратко в студеното подсладено кафе. 
Нареждаме на дъното на тавата.
Върху тях слагаме половината крем, като се притиска леко с шпатула за да запълни всички празнини.
След това останалата половина напоени с кафе бишкоти. Върху тях останалият крем и се заглажда.
Оставяме покрити с прозрачно фолио за престои на студено поне 8-10 часа. Най добре е станало Тирамисуто след 24 часа престой, но кой ще чака такава вкусотия толкова време да му стои в хладилника.

Преди сервиране поръсваме отгоре с какао или настърган шоколад.
 
 
 
 
 

Добър апетит!

 

 

2 коментара:

  1. "Поне да не се чудим защо жените ни правят този десерт."
    В случая и обратното е в сила. ;)
    Чудесно изглежда, Ванка, майстор си му!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Мъжете направо си го казваме, докато символиката е по свойствена за нежния пол. :) Поздрави!

      Изтриване