Скъп спомен от детството. Много ги обичах. Изяждах по невероятни количества. С тази рецепта мисля, че максимално се доближавам до едновремешните еклери, а не до сегашните полуфабрикати. Насладете се на вкусът.
Продукти:
За тестото – 1 ч.ч.
брашно, 1 ч.ч. вода, 1/3 ч.ч. краве масло, 4 яйца на Стайна температура.
Крем пълнеж – 2 яйца,
1 с.л.ром /по желание/, 1 ч.л. ванилия, 2/3 ч.ч. захар, 500 мл прясно мляко, 5
с.л. с връх брашно
Крем заливка с кафе – ½ ч.л.
нес кафе, 1 ч.л. вода, 40 -50 мл прясно мляко, 1 ч.ч. пудра захар.
Начин на приготвяне:
Първо си приготвяме крем пълнежът.
Разбиваме в огнеупорен съд
двете яйца с половината захар, като постепенно прибавяме брашното, рома,
ванилията и 100 мл от млякото. Останалото със захарта затопляме на огън,
докато се разтопи захарта. Да не ЗАВИРА. Като бъркаме постоянно го изливаме на
тънка струя при сместа с яйцата и брашното. На слаб огън при постоянно бъркане
приготвяме крема до пълното му сгъстяваме. Готовият вече го прехвърляме в друг
съд да изстине.
Тесто –
Оставяме на огън да заври водата и маслото, после слагаме наведнъж брашното и
бъркаме енергично. Щом сместа се отлепя от стените на съда, махаме от огъня и
прибавяме 2 по 2 яйцата, като бъркаме с миксер, със спираловидните бъркалка /за
тесто/ до хомогенна смес. Разделяме на 16 части тестото.Оформяме еклерите с мокри ръце - тестото много лепне.
Печем в тава с незалепващо покритие 25 мин. на 200 градуса предварително загрята фурна. Готовите изстинали еклери, цепваме от едната страна надлъжно и пълним с крема.
Печем в тава с незалепващо покритие 25 мин. на 200 градуса предварително загрята фурна. Готовите изстинали еклери, цепваме от едната страна надлъжно и пълним с крема.
Крем заливка –
разтваряме кафето във водата, добавяме захарта и по малко наливаме млякото,
като бъркаме с дървена лъжица до еднородна смес. Трябва да бъде, гъста каша, да
не се стича по еклера /просто да прилепне по него/ Може да не изразходвате
всичкото мляко за направата на крема, зависи от пудрата захар. Покривате
горната част на еклерите с крема.
Ч.ч. = 250 мл . Не отваряйте фурната по време на печенето да не спаднат еклерите.
Добър апетит!
Наистина приличат на едновремешните, мммм...!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Благодаря Жани!
ИзтриванеНЯМА НУЖДА ДА СЕ МЪЧИТЕ С РЪЦЕ ДА ГИ ОФОРМЯТЕ . КУПЕТЕ СИ СЛАДКАРСКИ ПОШ И ШПРИЦ КОЙТО СЕ ПОСТАВЯ В ПОША .И ЗА ПЕТ МИНУТИ ГИ ШПРИЦОВАТЕ В ТАВАТА . А МОЖЕ И С ЛЪЖИЧКА . ГРЕБВАТЕ И СЛАГАТЕ В ТАВАТА , БЕЗ ДА ПРИТИСКАТА .
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Като на снимките ли се получават?
ИзтриванеOO, izvuniavam se . Sega vidiah, 4e se razdelia testoto na 16 4asti :))
ИзтриванеЗа нищо! Хубава вечер!
ИзтриванеKolko eklera se polu4avat po tazi recepta?
ОтговорИзтриванеПрочетете още веднъж рецептата и ще разберете. :)
ИзтриванеNI6TO POVE4E TESTOTO E KAKTO PRI PRIGOTVQNE NA TOLUMBI4KITE
ОтговорИзтриванеВсеки си има изпитана рецепта. Друг е въпросът на кого ще се доверите. :)
ИзтриванеЩЕ ОПИТАМ РЕЦЕПТАТА-ЧУДЕСНИ МИ СЕ ВИЖДАТ !БЛАГОДАРЯ ВИ!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеЩе ми кажете ли глазурата отгоре върху еклерите вари ли се,затопля ли се изобщо или се оставя студена-не е обяснено.....
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Следвайте обясненията за заливката в рецептата и тя ще се получи. Нито се топли, нито се вари.
ИзтриванеАко нещо Ви се струва че не е точно, може да затоплите малко мляко на слаб огън и разтопите бонбони Лакта и с тази смес да залеете еклерите. Хубава вечер!
Shte gi probvam! Blagodarya za receptata! Az eklerite si gi pravya,no zalivkata mi lipsva, a tuk nyamam bonboni lakta :) i se nadyavam tazi naistina da e kato onazi ot onova vreme... zashtoto za men nai-lubima beshe zalivkata :))
ОтговорИзтриванеpo vreme na pechene furnata ne se otvarq ,ako izleze parata eklerite spadat.polzvam receptata ot godini i eklerite sa mnogo vkusni.za zalivka pravq karamel ot 1 ch.ch.zahar i oshte topal go razrejdam s 1 k.ch.zatoplena naturalna a ne rastitelna
ОтговорИзтриванеsmetana
Да, фурната по време на печенето не трябва да се отваря.Пропуснал съм го да го напиша. За заливка има различни варианти. Аз ъм посочил един от тях. Хубава вечер!
Изтриване