сряда, 5 март 2014 г.

Арменски сладкиш

Отново сме в Кавказ. Апетитна кухня имат, не може да се отрече. Ето един сладкиш, рецептата на когото взех от етническа арменка, моя позната. Вече стават 30 години, а той ми е все така вкусен и апетитен, откакто го опитах за първи път.

Продукти:
2
00 г краве масло, 240 г брашно, 200 г захар, 160 г смелени орехи, 5 яйца /XL/, 1 бакпулвер, 2 ванилии
мармалад от шипки /може и от друг плод/

Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото с 4 жълтъка, едно цяло яйце, 100 г захар. Постепенно прибавяме омесените брашно, бакпулвер, една ванилия и бъркаме, да се получат мехурчета. Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка е слагаме да се пече/180градуса/ докато хване коричка, преди да е допечено до края тестото. Тук е тънкостта блатът трябва почти да е изпечен /около 15мин./, за са може да издържи мармалада без, последният да потъва. Намазваме с мармалад и най-отгоре разстиламе сместа от четирите разбити белтъка с останалата захар  и омесени с ванилията смелени орехи. Сладкишът се пече отново в умерена фурна, до окончателното му изпичане. Отнема още около 15-20 мин.









Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар