вторник, 11 март 2014 г.

Понички

Продукти: 14 г суха мая, 60 мл топла вода, 350 мл хладко мляко, 100 г захар, 6 г сол, 2 яйца, 70 г заквасена сметана, 620 г брашно, олио за пържене

Заливка: 75 г масло, 250 г пудра захар, 8 г ванилия, 60 мл топла вода ако е необходимо

Приготвяне:


1. Поръсете маята в топлата вода и я оставете да престои в продължение на 5 минути.


2. В голяма купа разбъркайте с миксер добре сместа с маята, млякото, захарта, солта, яйцата, сметаната и 2 чаши брашно. Разбърква се в продължение на няколко минути при ниска скорост, или се разбърква с дървена лъжица. Постепенно прибавяме останалото брашно  по 1 / 2 чаша, докато тестото не залепва за купата. Замесете за около 5 минути, или докато то стане гладко и еластично. Поставете тестото в намазана купа и капак. Слагате на топло да втаса докато удвои обема си. Тестото е готово, ако  допрете до него пръст, и остава вдлъбнатина.

3. Разточвате тестото върху набрашнена повърхност – кора с дебелина 0.5 см . Изрязваме с помощта на чаша кръг, след това с малка ракиена чашка втори кръг, да се получи отвор в големия кръг. Нека поничките да втасат още веднъж, докато се надигне отново до два пъти. Пържете на маслена баня.

4. Сгорещявате  75 г масло в дълбок тиган на среден огън. Разбъркваме пудрата захар и ванилия, добавяме ги и бъркаме докато стане гладко. Отстранете от огъня и разбъркайте с малко гореща вода.

Горещите изпържени понички топвате в сместа и оставяте да се оцедят.


Добър апетит!

 

7 коментара:

  1. Какви понички, те станали направо като донатс, браво Иване, ще има да зарадвам моята дъщеря!

    ОтговорИзтриване
  2. Имам един въпрос: Заквасената сметана с какво може да се замени успешно (напр. цедено мляко?), и как допринася вкусово в рецептата? Тук не мога да намеря по супер маркетите заквасена сметана, по едно време имаше, но явно не се купува и я спряха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биволско мляко има ли при теб? Виж с някакво цедено мляко с висока масленост и добави лъжичка краве масло към млякото. Ще се промени малко вкусът. Поздрави!

      Изтриване
  3. Благодаря! Биволско няма, но цедено 10% има и подкрепено с краве масло ще има същия резултат. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни! Ще ги пробвам този уикенд!

    ОтговорИзтриване