сряда, 3 септември 2014 г.

Сладко от зрели смокини

Едно от любимите ми сладка. Правя си годишно около 20 бурканчета тип „Омния” по 400 г и до март месец ги няма. Сега ще Ви напиша сравнително лесна и изпитана рецепта. Без топене във варна вода и обелвания на кожичката на плодовете. Без варене няколко пъти /дни/.

Продукти: 1 кг  добре узрели плодове дребни смокини, 600 г захар, 150 мл вода, 2/3 ч.л. лимонена киселина /лимонтозу/.
По желание – орехови ядки или настъргана портокалова кора.


Начин на приготвяне: Измивате и почиствате от дръжките плодовете /смокините/. Надупчвате ги на няколко места с по голяма игла. От захарта и водата сварявате на силен огън сироп, Трябва да се сгъсти и да е в широк съд. Пускате смокините и се стараете съвсем, ама съвсем рядко да бъркате с ДЪРВЕНА лъжица. Махате /обирате/ с лъжица  появилата се пяна и евентуално отделилите се семки на плода. Поразтръсквате съда периодично. След като спре да отделя пяна, намалявате на умерен огън и доварявате до нужната гъстота. Капка пусната върху чиния да запазва формата си. Две- три минути преди да свалите от огъня прибавяте лимонтозуто.





Ако слагате орехови ядки или настъргана портокалова кора – то става 10-15 мин. преди да свалите от огъня.

Пълни се горещо в буркани, които се обръщат надолу с капачката.

Насладете се на сладкото.


Добър апетит!

15 коментара:

  1. Шегуваш се с това количество...Ние обичаме сладко - от сини сливи, от череши, от ягоди, от смокини, от круши, от праскови и правя от всяко по няколко -1-2, но после - в мазето....иии...не се сещаме че го има...Ако направя(по-скоро дъщерята прави) палачинки - тогава се вади бурканче и остатъка в хладилника, после ново - и пак там, докато се съберат отворени да ги изхвърля в един момент...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не се шегувам. Сладкото от зрели смокини и от горски ягоди първо свършва в къщи. за палачинки, мекици, пържени филии, бухти, разни сладки и така направо от бурканчето. Не мога да им насмогна . До момента съм направил 10 броя бурканчета - 8 кг. смокини. Още толкова ще направя през идната седмица.

      Изтриване
    2. И у нас се яде по същия начин!

      Изтриване
  2. И в моето семейство е на „почит“ сладкото от смокини.По-точно аз го приготвям
    като конфитюр.Имаме две смокини и тази година има много плод.За аромат
    слагам ванилия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Радвам се,че харесвате сладкото от смокини. Пробвайте като ароматизатори към сладкото, освен ванилия да добавите изцеден сок от портокал, настъргана портокалова кора и на 1 кг. захар 100мл. ябълков сок. Става истински разкош. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравейте.Имам един въпрос-Колко часа варите сладко докато капката остава цяла или на око преценявате времето ?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! При всяко варене е различно, от 45 мин. до 80 мин.. Обикновено като се намали съдържанието на плодовете и захарта в съда за варене наполовина, е достатъчно. Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви много. Слаското стана уникално.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна рецепта. Аз го пека, но ще опитам и по този начин. Имаме голямо смокиново дърво и правя сладко по 2-3 пъти по 6-7 буркана от 330 мл. Прекрасно е (от цели полузрели смокини)

      Изтриване
  6. Всяка година правя сладко от смокини. Тази година опитах вашата рецепта. Разкошно сладко се получи. За повече аромат в сиропа слагам 3-4 листа от смокиня, които изваждам, когато сладкото е готово. Цвета

    ОтговорИзтриване
  7. Аз слагам листа от индрише да поврат със сиропа в началото и ги изваждам преди да сложа плодовете за сладко

    ОтговорИзтриване
  8. Почерпиха ме със сладко от зрели смокини и круши. Комбинацията е фантастична. Днес смятам да се пробвам. Имам 4 круши и 2 кг. смокини. Надявам се да се получи!

    ОтговорИзтриване