неделя, 20 юли 2014 г.

Блини или палачинки по руски

Има много рецепти за блини. Русия е огромна страна. На някои места ги правят с мая /жива или суха/, на други места със сода за хляб или друг набухвател. Но най популярни са блините без набухвател. Основният принцип на готвене се състои в това, че готовото тесто /смес/ се разстила на тънък слой върху смазан с масло или мазнина  тиган. Пекат се от двете страни до леко порозовяване, първо едната, след това обръща втората страна. Палачинки нормално са кръгли по форма.
Моята рецепта е още от соц. времето. Нямам спомен откъде съм я преписал, но стават много вкусни и се доближават до нашите палачинки.

Продукти: 300 г бяло брашно, 3 бр. яйца /XL/, 500 мл топло мляко, 200 мл вряща вода, 1 ч.л. захар, 1/3 ч.л. сол, 3 с.л. разтопено краве масло.
Още масло за намазване на тигана и готовите блини.

Начин на приготвяне: Разбиват се леко с телена бъркалка яйцата, захарта и солта. След това, при постоянно бъркане се прибавя 300 мл от топлото мляко. После на порции пресятото брашно. Разбива се добре, да няма бучици и да се получи еднородна смес. Постепенно се добавя останалото мляко, врящата вода / на малки дози при постоянно бъркане/ и накрая разтопеното масло.Трябва да се получи еднородна смес с гъстотата на боза.

 Оставя се да почине 30 мин. В нагрят тиган  /диаметър 26 см /на умерена температура, със смазано с краве масло  /става и с олио/ дъно се изливат 1.5 малки черпака от тестото. Пече се от едната страна, после от другата.
 Палачинките се редят една върху друга, като се смазват със студено краве масло за да са меки. Аз понякога не ги смазвам – и без масло са си меки и приятни. Просто не остават, дори не смогвам с печенето.
Поднасят се със сирене, сладка, мед, разбит хайвер, течен шоколад, сладолед, задушени зеленчуци. Изобщо пълнежът оставям на Вашата фантазия.

Ако обичате по сладки да бъдат блините, добавете в тестото 2.5 – 3 с.л. захар.
Добър апетит!

16 коментара:

  1. Изглеждат страхотно, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Пейчев, не устоях на изкушението и ги направих. Това са най-хубавите палачинки, които съм приготвяла - меки, крехки, топящи се в устата. Благодаря, че сподели тази чудесна рецепта. Технологията на приготвяне също ми бе непозната, така че ми беше и забавно, освен любопитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Приказни са, Ванка! Не удържах фронта преди да пуснеш рецептата, вече бях сервирала палачинки у дома. :))) За мен е новост само врялата вода в тестото и непременно ще ги изпробвам с нея в най-скоро време. Благодаря ти за поредната провокация и споделена рецепта, другарче!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ирма1 С тези тестени вкусотии ще Ви направя още по апетитни дами. :) Спорна седмица и на теб! Поздрави!

      Изтриване
  4. Прекрасни са! Благодаря за рецептата!
    Теодора
    Защо е врящата вода?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      За врящата вода - така съм записал навремето рецептата и не съм я променял. Стават много меки блините /палачинките/.

      Изтриване
  5. Най-вкусните!
    Трябва да се спази точно рецептата и стават много вкусни. Не е за пренебрегване врящата вода. Пробвах и с хладна, но не е същото.
    Ванка, благодаря за страхотната рецепта. За пореден път правя блини сега.

    ОтговорИзтриване
  6. Няма ли набухвател

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прочетете още веднъж рецептата и ще разберете :)))))))))
      Хубав ден!

      Изтриване
  7. Марина Начева5 април 2022 г. в 20:33

    Страхотни!

    ОтговорИзтриване