За блата - 200 г краве масло, 240 г брашно, 100 г захар, 4 жълтъка и 1 яйце /XL/, 1 бакпулвер, 1 ванилия.
Вишнев блат - 350 г изчистени от
костилките вишни, 4 с.л.. захар, 50 мл вода, 2 с. л. натурално царевично
нишесте / с връх/, 1 ванилия, ½ с.
л.бадемов аперитив.
Бадемов блат – 4 белтъка, 4 с.л.
захар, 100 г бадемово брашно, 1 ванилия.
Начин на приготвяне: Разбиваме
маслото с 4 жълтъка, едно цяло яйце, 4 с.л. захар, брашното, бакпулвера и една
ванилия докато се получат мехурчета. Изсипваме сместа в намазана с масло
тавичка е слагаме да се пече/180 градуса/ докато хване коричка, преди да е
допечено до края тестото – около 15 мин..
През това време се приготвяме вишните /почистени от костилките/.
Смесваме ги с 2 с.л. захар и слагаме на
умерен огън да поврат 8-10 мин.. 2 с.л. захар
разбъркваме заедно с царевичното нишесте и 50 мл вода до гладка смес. Изсипваме на тънка
струйка при вишните като постоянно бъркане с дървена лъжица. Разбъркваме докато
сместа се сгъсти / Да няма течност/. Махаме от огъня и прибавяме ванилията и
бадемовият аперитив. Оставяме да поизстине. Размазваме сладкото върху горещия блат, върху него сместа от четирите разбити със захар белтъка и омесени с ванилията и бадемовото брашно. Сладкишът се пече отново в умерена фурна, до окончателното му изпичане – около 15 мин. Изважда се и оставя да изстине напълно.
Чудесен е, така сочен!
ОтговорИзтриванеРазкошен кекс!
ОтговорИзтриванеВанка, фантастичен кекс :)
ОтговорИзтриванеО, Иван, пак интересен сладкиш предлагаш! Ако черпиш - ида със сладоледа:))
ОтговорИзтриванеПоредния вкусен плодов сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Ви!
ОтговорИзтриване