петък, 11 юли 2014 г.

Сладкиш с вишни

Продукти:
За блата  - 2
00 г краве масло, 240 г брашно, 100 г захар, 4 жълтъка и 1 яйце  /XL/, 1 бакпулвер, 1 ванилия.

Вишнев блат - 350 г изчистени от костилките вишни, 4 с.л.. захар, 50 мл вода, 2 с. л. натурално царевично нишесте / с връх/, 1 ванилия, ½  с. л.бадемов аперитив.
Бадемов блат – 4 белтъка, 4 с.л. захар, 100 г бадемово брашно, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Разбиваме маслото с 4 жълтъка, едно цяло яйце, 4 с.л. захар, брашното, бакпулвера и една ванилия докато се получат мехурчета. Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка е слагаме да се пече/180 градуса/ докато хване коричка, преди да е допечено до края тестото – около 15 мин..
През това време се приготвяме вишните /почистени от костилките/. Смесваме ги с 2 с.л. захар  и слагаме на умерен огън да поврат 8-10 мин.. 2 с.л. захар  разбъркваме заедно с царевичното нишесте и  50 мл вода до гладка смес. Изсипваме на тънка струйка при вишните като постоянно бъркане с дървена лъжица. Разбъркваме докато сместа се сгъсти / Да няма течност/. Махаме от огъня и прибавяме ванилията и бадемовият аперитив. Оставяме да поизстине.
Размазваме сладкото върху горещия блат, върху него сместа от четирите разбити със захар белтъка и омесени с ванилията и бадемовото брашно. Сладкишът се пече отново в умерена фурна, до окончателното му изпичане – около 15 мин. Изважда се и оставя да изстине напълно.


Добър апетит!

6 коментара: