Продукти: 250 г кайма, 1 голяма глава кромид
лук, 2 средни моркова, резенче целина, 1 домат /можете спокойно да го
пропуснете/, 1 кафена чашка ориз, 4 с.л. с връх кисело мляко, 1 яйце, 2 супени
лъжици с връх брашно, 3 с.л. олио /свинска мас/, черен пипер – смлян и 5-6
зърна, кимион, чубрица, магданоз, дафинов лист, 1 ч.л. лимонов сок и сол на
вкус.
Начин на приготвяне: Кипнете малко вода и попарете 1/3 от
количеството ориз. Оставете го леко да набъбне. Прецедете. Омесете с каймата и
малко черен пипер и кимион. Нека престоят така 30-40 мин. на хладно. След това
намокрете ръце в студена вода и направете 25-30 бр. топчета. Всяко топче
овалвате в пресятото брашно, като изтръсквате леко. Подреждате в чиния.
Загрейте
мазнината в тенджера. През лятото използвам олио, през зимата свинска мас.
Запържете нарязаните на ситно лук, целина и морков. Добавете останалото
количество измит и подсушен ориз, бъркайте енергично и залейте с 1,2 л гореща
вода. Когато тя заври, намалете огънят на умерен и внимателно добавете готовите
топчета, дафиновият лист, стритата чубрица – около ½ чаена лъжица, зърната черен пипер. Зимно време добавям и 1/2 ч.ч. хубав зелев сок. Варете около 20 мин.,
добавете обеленото и нарязано на ситно домати / Аз лично много рядко слагам/.
Доварявате 10 минути. Снемаме от
огъня и посоляваме.Правите застройка - разбивате яйцето, лимоновият сок и киселото мляко, добавяте 2-3 черпака от поизстиналия бульон на тънка струйка при непрекъснато бъркане, след което така получената смес връщате отново към супата при постоянно бъркане. При поднасяне, поръсвате супата със ситно нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар