Продукти: 2
кг хубаво узрели малини, 1 и ½ кг захар, 1 и ½ ч.л. лимонтузу.
Евентуално 100 мл вода.
Начин
на приготвяне: Слагаме малините в чист емайлиран, порцеланов
или стъклен съд да престоят 1 ден, за да ферментират. Лятно време, ако е много
горещо са ферментирали за 12 часа. Посмачкваме ги след това и изсипваме върху
гъсто сито или тънко платно, за да се отцеди бавно всичкият сок.Пълня ги в
тензух, под него тенджера и изстисквам периодично, докато изтече целия сок.
Мерим получения сок и на всеки литър слагаме по 1½ кг захар./Ако няма точно 1
л сок, добавям малко вода при това количество малини/.
Варим и бъркаме на слаб огън, докато захарта се
разтопи, след което засилваме огъня, внимаваме сиропът да не кипне. Обираме с
решетеста лъжица образувалата се на повърхността пяна. Сгъстяваме сиропа,
докато капка, капната в чаша със студена вода не се разлива. Слагаме по 1 чаена
лъжичка лимонтузу на 1 кг захар, варим сиропа още 2–3 минути и го сваляме от
огъня. Наливаме го още горещ в добре изсушени и затоплени бутилки, които
запушваме, след като сиропът изстине напълно. Държим бутилките на хладно място.
Аз лично, като напълня бутилките плътно до горе,
запечатвам и слагам легнали да изстинат. Съхранявам ги така около година.
Наздраве!
Обожавам сок от малини и вишни. Това са двете питиета, след водата, които пия с удоволствие. Защо трябва да ферментират малините?
ОтговорИзтриванеТака е по рецепта. :) Никога не съм се запитвал. Веднъж не ги изчаках да престоят поне 24 часа и ми се струваше после, че сиропът не е толкова ароматен. Сигурно съм си внушавал. :)
ИзтриванеИзключително ароматен сок!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Може ли на същия принцип да се направи и сок от къпини(имам предвид 24-часовото престояване преди варене)?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеЧестно казано, не съм опитвал. Но предполагам, че няма да има проблем. Успех!
Благодаря
Изтриване