Историята му е малко забавна. По време на мач от шампионската лига правех любимият ми кекс на Мама. Но в бързината /тогава нямах телевизор в кухнята/ пропуснах да сложа набухвател – пакетче бакпулвер. Дори първоначално след като изпекох кекса не се усетих. Беше бухнал както си трябва. После реших да повторя експеримента като увеличих малко количеството вода и олио. Получи се много пухкав и мек кекс. Тайната е в доброто разбиване на яйцата със захарта. Та продуктите са като кекса на Мама с малки изменения във водата и мазнината, но без набухвател. И сега, когато отидем на вила в планината и няма откъде да вземем набухвател или сме забравили, често си го правим. Може да опитате. J
Продукти:
6 бр. яйца, 1 и ½ ч.ч. захар., 2 ч.ч. брашно,
120 мл хладка вода, 120 мл олио, 1-2 ч.л. какао, 2 бр. ванилии + брашно и
олио за намазване на формата.
Пудра захар за поръсване.
Пудра захар за поръсване.
Начин
на приготвяне: Яйцата /задължително пресни/ се разбиват
със захарта на твърд сняг /да удвоят обемът си/ и постепенно се прибавят
водата, а след това и олиото, като се бърка постоянно.Брашното се омесва ванилиите
и постепенно се прибавя към сместа.Бърка се докато се появят мехурчета. Форма
за кекс се намазва с помощта на четка с олио и фино се поръсва навсякъде с
брашно.
Изсипва се ¾ от сместа във формата, 1-2 ч.л. какао се
размесва с останалата смес и тя се изсипва отгоре върху предната смес. Фурната
се загрява на 180 градуса и се оставя само на долен реотан. Слага се формата
със сместа, на долно ниво във фурната. Когато се надигне сместа и стигне до
върха на формата /отнема около 15мин. / се включва и горният реотан. Пече се
още около 25 мин. Пробвате след 15 мин. с клечка за зъби за готовност.След изпичането извадете от формата и поръсете с пудра захар.
Добър
апетит!
Ванка, любимата ми рецепта за кекс е без набухвател. И без да е издънка :)
ОтговорИзтриванеВсъщност много прилича на твоята.
Много хубав кекс.
Благодаря Илианка! Понякога т.н. "издънки" стават истински хит. :)
ИзтриванеНякъде бях чел историята на патица с кафе. Известен кубински готвач, тогава работел в кубинското посолство в Париж. На един прием трябвало да готви патица. Пиел си той кафето, като извадил патицата от фурната и без да иска я залял с кафето. Пробвал всичко, но дъхът на кафе не се махал и накрая при сервирането обявил - Патица с кафе. Впоследствие тази рецепта станала кулинарен хит.