Продукти: 250 г обикновени бисквити, 70 г
захар, 100 г краве масло, 2 яйца, 150 г накълцани орехи, 40 г сушени
череши, 1 с.л с връх какао, 60 мл коняк, 2 ванилии.
Карамелен слой - 1 банка – 397 г варено карамелизирано кондензирано мляко
/подсладено/ и 100 г краве масло.Шоколадов слой – 100 г млечен шоколад, 30 мл течна сметана 25%, 25 г краве масло.
Начин на приготвяне: Разбиваме 100 г мекo краве масло,
прибавяме яйцата и захарта /можете да ги разбиете предварително/, какаото и
продължаваме да бием, докато се получи пухкава смес. Прибавяме накълцаните
орехи,сушените череши /попарени и оцедени/, после натрошените бисквити наръсени
с коняка и ванилията. Бъркаме с лъжица докато се получи еднородна смес.
В подходящ
съд – продълговата тава с падащи стени, намазана леко с олио, сипваме сместа и
притискаме. Най отгоре приглаждаме. Оставяме в хладилник за 2-3 часа да стегне.За 5-6 мин. на водна баня слагаме кондензираното мляко и бъркаме. После снемаме и охлаждаме. Кравето масло разбиваме на пяна и добавяме охладеното кондензираното мляко. Заливаме с него блата. После оставяме в хладилник да стегне за няколко часа.
Загряваме на слаб огън течната сметана, добавяме натрошеният шоколад и бъркаме докато се разтопи напълно. Накрая слагаме кравето масло, бъркаме до еднородна смес. Охлаждаме и заливаме отгоре сладкиша. Трябва да престои 12 часа, ако се удържите да не го започнете предварително.
Млечният шоколад може да се замени с черен, това за тези които не обичат много сладичко.
Налейте коняк, ликьор ,кафе, чай и ме поканете на гости. J
Добър апетит!
Заповядйте на гости. Сладкишът е ....... убиец!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Къде продават тази Сгущенка? За прав път я виждам
ОтговорИзтриванеВ магазин Березка, или си го приготвите сами като варите 3-4 часа няколко консерви кондензирано подсладено мляко. Извинете, че отговарям вместо Пейчев.
ОтговорИзтриванеДа, така е! В магазин Березка можете да закупите Сгущенка, като на снимката по горе. Извинете ме за късният отговор- отпускарски месеци. :) Успех!
Изтриване