понеделник, 28 юли 2014 г.

Сладко от дюли

Продукти: На 1 кг захар по 9 средно големи дюли или 1 и 1/2кг. изчистени и нарязани, 1 ч.л. лимонена киселина, 3 ч.ч. – 600 мл. вода.

2-3 с.л. оцет.

 
Начин на приготвяне: Дюлите, след като се обелят, се нарязват на резенчета с дебелина ½ см. После с помощта на тенекиени формички се изрязват еднакви или различни фигурки. Тези фигурки се пускат в студена вода, оцеждат се и се бланшират във вряла вода за 2-3 мин. Изваждат се и се пускат отново в студена подкиселена вода - на 1 л. вода 2-3 с.л. оцет или малко лимонтузу. Държат се там до приготвяне на сиропа.
1кг. захар се залива с 3 ч.ч. вода /600 мл/ и се вари сироп до умерена гъстота. Оцеждат се парченцата дюли и се пускат във врящият сироп. Вари се на силен огън, като се бърка постоянно до подходяща гъстота. Две-три минути преди сваляне от огъня се прибавя 1 ч.л. лимонена киселина за прозрачност.

Сладкото, след като се снеме от огъня се изсипва в дълбок, добре подсушен съд да изстине и после се разсипва по буркани. Съхранява се на хладно, сухо и тъмно място. Може да се стерилизира 10 мин. за дълготрайност!

 

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Ох, много, много обичам сладко от дюли, а тук при нас почти няма откъде да си купи човек дюли и да си направи сладко, а готовото не ми е така вкусно.
    Твоето сладко е повече от съблазнително, Ваньо!

    ОтговорИзтриване