2-3 с.л. оцет.
Начин на приготвяне: Дюлите, след като се обелят, се нарязват на резенчета с дебелина ½ см.
После с помощта на тенекиени формички се изрязват еднакви или различни фигурки.
Тези фигурки се пускат в студена вода, оцеждат се и се бланшират във вряла вода
за 2-3 мин. Изваждат се и се пускат отново в студена подкиселена вода - на 1 л.
вода 2-3 с.л. оцет или малко лимонтузу. Държат се там до приготвяне на сиропа.
1кг. захар се залива с 3 ч.ч.
вода /600 мл/ и се вари сироп до умерена гъстота. Оцеждат се парченцата дюли и
се пускат във врящият сироп. Вари се на силен огън, като се бърка постоянно до подходяща гъстота. Две-три
минути преди сваляне от огъня се прибавя 1 ч.л. лимонена
киселина за прозрачност.
Сладкото, след като се снеме
от огъня се изсипва в дълбок, добре подсушен съд да изстине и после се разсипва
по буркани. Съхранява се на хладно, сухо и тъмно място. Може да се стерилизира
10 мин. за дълготрайност!
Добър апетит!
Ох, много, много обичам сладко от дюли, а тук при нас почти няма откъде да си купи човек дюли и да си направи сладко, а готовото не ми е така вкусно.
ОтговорИзтриванеТвоето сладко е повече от съблазнително, Ваньо!
Благодаря Вени!
Изтриване