За да се сготви въздушен и много пухкав омлет, добавете сместа от яйцата и мляко, ½ супена лъжица брашно на 1 бр. яйце, но не прекалявайте, в противен случай ще стане твърде гъст и „тежък”.
За да се приготви
омлет с кремообразен вкус, направете смес от яйца, мляко и сметана. С количеството на млякото е важно да не се прекалява, защото омлетът ще стане „течен” а не пухкав, което не на всеки ще се хареса. На 1 голямо яйце /XL/ се слага около 1,5 супени лъжици пълномаслено мляко, което не трябва да бъде повече от масата на яйцето. По-добре е по-малко мляко да се сложи.
Когато слагате лук, домати или други зеленчуци е хубаво те да бъдат обработени термично отделно, за да се отнеме водата им /течността/, да не стане омлета „воден”.
Лукът за омлета трябва да се пръжи докато омекне, а не до златисто
Наденица или шунка не запържвайте предварително, а просто ги добавете накълцани към омлета.
Правилната последователност на изготвяне на класическия омлет с добавки: поставете върху горещ тиган с малко мазнина изпържените предварително домати (може и сладък пипер), а след това задушеният лук, после месо или колбас,и накрая се изсипват разбитите яйца с мляко (може да бъде и със сметана), разбъркайте, покрийте с капак, оставете да къкри на слаб огън. Когато горната част на омлета хване коричка, обърнете и поръсете със ситно нарязани подправки, покрийте тиганът отново, докато стане напълно готов омлета.
За да направи по-добре омлетът използвайте тиган с дупка на капака, за да може да се изпарява влагата. Ако няма отвор в капака, при покриване на тигана се оставя отвор /цепка/ за да излиза влагата.
Омлет на френски означава смес от яйца, запържени и от двете страни. Парижките готвачи смятат, че не трябва да се добавя течност към разбитите яйца. Въпреки това много кулинари предпочитат да слагат в яйчната смес мляко, вода или бульон, които са чудесна добавка и в унисон със зеленчуците и месото в омлета.
Класическия омлет може да бъде направен с различни съставки, но методът за готвене е приблизително един и същ. Оригиналният френски омлет като ястие изглежда малко необичайно за нас - не е пухкава маса, а особена яйце палачинка. Тя може да се сгъва наполовина и пълни. Италианската фритита се приготвя на 2 етапа: първо сместа се готви на тиган, а после се прехвърля за няколко минути във фурната., докато се направи.
Основни правила за
подготовка на класическия омлет са:
1 Като цяло,
за
един човек трябват две яйца.2 Яйцата не трябва да се разбиват на пяна - по добре е да ги разбъркате с вилица. Въпреки това, ако рецептата се прави с разделяне на белтъци от жълтъци, разбиването има нужда от стабилна пяна.
3 Размерът на млякото трябва да бъде равен на обема на яйцата /без черупките/.
4 Най-добре е да се готви един омлет в тиган с капак.
Това е !
След този опус, ето моят вариант.
Продукти: 3
бр. яйца среден размер, 3 с.л. прясно мляко /сварено/, 1 с. л. мазнина /олио,
зехтин или разтопено краве масло/, сол и 2-3 щипки смлян бял пипер.
Начин
на приготвяне: Разбиваме яйцата и млякото с вилица до еднородна
смес /без пяна/. На умерен огън загряваме мазнината в тиган с незалепващо
покритие /но с по дебело дъно/.След това сипваме разбитите яйца, леко
разбъркваме / с дървена лъжица/ и захлупваме с прозрачен капак с отвор. Като хванат
коричка отгоре, обръщаме, посоляваме със сол и пипер и допичаме още минута.
Готово!
Добър
апетит!
Прекрасен омлет!
ОтговорИзтриванеИ благодаря за подробното разяснение!
И аз благодаря за разяснението. Обикновено на 3 яйца слагам 1 с.л. вода, но все ми спада омлета, като го сложа в чинията...
ОтговорИзтриване