сряда, 30 юли 2014 г.

Пестил от дюли.

Продукти: 1 кг дюли /измити и почистени от семенната част/, 800 г захар, кристал, 1 бр. лимон, 1/3 ч.л. канела, 4-5 „гвоздейчета” карамфил, 2 зърна кардамон /по желание/.

Начин на приготвяне: Използвайте добре узрели плодове. Почистете ги от влакънца /мъх/ по кората и измийте добре със студена течаща вода. Нарежете всяка дюля на 6 парчета, след почистването. Лимона измит и нарязан на четири парчета. 

 Сложете вода да заври в подходящ съд /тенджера/. След като заври прибавете дюлите, лимонът и ароматите – канела, карамфил, кардамон. Оставете всичко да ври 10-15 мин. на умерен огън под похлупак, до омекване на дюлите. Излейте водата, махнете парчетата лимон и плуващите подправки. Изсипете отгоре захарта и варете на умерен огън около 1 час, като след 30 мин. започвате да бъркаме. Дюлите трябва да си сменят цвета и потъмнеят. Пасирайте всичко на блендера и върнете на огъня за още 10 мин. /умерен огън при постоянно бъркане/.

Изсипете готовата смес в застлана тавичка с хартия за печене /може и с незалепващо покритие, тогава не Ви е нужна хартия/.

Пластът трябва да бъде дебел не повече от 1.5 см . Оставете да изстине напълно. Трябва да остане на проветриво сухо място 3-6 дни да изсъхне. Колкото по тънък е пласта, по бързо изсъхва.













Съхранение – овалва се в пудра захар или захар кристал. Може да се нареже на парчета и подреди на листове хартия за печене. После се слага в съд с капах,захлупва се да не влиза въздух и държи на хладно място /хладилник/.

Разкошно е! Добър апетит!

10 коментара:

  1. Прати едно калъпче, моля...:)

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Малко повече отколкото да покрие плодовете в тенджерата..

      Изтриване
  3. Много ме изкушава тази рецепта, но се съмнявам в моите възможности. Изглежда прекрасно. И все пак записвам си я и благодаря. Когато я направя, ще викам "Ура!"

    ОтговорИзтриване
  4. А може ли вместо в тавичка да се сипе в бурканчета и така да се съхранява...а в после да се маже на филийка или става по-твърдо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Може да се съхранява в бурканчета, но не трябва да го довеждате до указаната гъстота. Трябва да го оставите по редичко, като мармалад.
      Успех!

      Изтриване
    2. Благодаря за рецептата, точно така го направих - по-редичко и в буркани! Стана чудно!

      Изтриване
    3. И аз благодаря за доверието! Поздрави!

      Изтриване
  5. Ти не ми изпрати, обаче аз си направих преди месеци и незнайно защо едва сега ти благодаря:) Дори публикувах в блога си:), надявам се не се сърдиш за това, посочила съм източник.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване