вторник, 15 юли 2014 г.

Сладкиш със сини сливи

Сливите вече узряха. J Така,че можем да си приготвяме вкусотии с тях. На Вашето внимание този прекрасен сладкиш.

Продукти:
2 ч.ч. брашно /280 г /, 165 г краве масло, 1 ч.ч. захар /180 г./, 3 бр. яйца, 500 г сини сливи, 50 мл прясно мляко, 6 г бакпулвер /1 ч.л./, 40 г накълцани орехови ядки, 40 г стафиди, попарени и оцедени, 5 с.л. коняк /ром/,5 с.л. кафява захар /100 г/, 2 бр. ванилия, 3 с.л. мюсли с плодове /смелени обикновени бисквити, галета/.

Начин на приготвяне: Измивате сливите и ги нацепвате на половинки. Слагате в дълбок съд и посипвате с 3 с.л. кафява захар, сиропирате с коняка /рома/. Оставяте ги да престоят 45 мин., като ги разбърквате през това време. Отцеждате ги.
Разбивате на пяна мекото краве масло. Яйцата и захарта също разбивате на пяна, като прибавяте млякото. После чрез бъркане ги слагате при маслото, заедно с отделилият се сироп от сливите и коняка. Брашното пресявате и омесвате с бакпулвера, ореховите ядки, оцедените стафиди и ванилията. Прибавяте на части към сместа от яйцата и маслото. Бъркате постоянно.
В тавичка с диаметър 24 см., застлана с хартия за печене изсипвате сместа. Подравнявате, поръсвате с мюслите / ако използвате галета или смелени бисквити, можете преди за поръсите да оваляте дъната на сливите/, 2 с.л. кафява захар и подреждате отгоре половинките сливи. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около 35-40 мин., като след 30 мин. проверявате с клечка дали е вече изпечен сладкиша.




Добър апетит!

4 коментара:

  1. Това изглежда супер вкусно! Обичам такъв тип сладкиши.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Хубавите неща се обичат. :) Умря циганката ония дни. :)

      Изтриване
  2. Чудесен е, Ванка!
    Обичам всякакви сладкиши със сливи :)

    ОтговорИзтриване