събота, 6 септември 2014 г.

Туршия от камби, пълнени със зеле, моркови и целина

Продукти:  6 кг камби, 2 кг зеле, нарязано на ситно, 1 и 1/2 кг моркови настъргани на едро ренде, 2 глави целина с листата, нарязани на дребно, 200 г сол, 250 г захар, 1 л оцет 6 градуса, 200 мл олио, 5 г зърна черен пипер, 6-7 зърна бахар.

Начин на приготвяне:  Оцетът, олиото, захарта, солта, черният пипер и бахарът се слагат в подходящ съд и кипват. Камбите се почистват от дръжките и семето, и последователно попарват в маринатата, докато променят цветът си – 1-2 мин. Морковите, зелето и целината се омесват и заливат с горещата марината. В сместа престояват 24 часа на хладно. На следващият ден попарените камби се пълнят със сместа от зеле, моркови и целина. Нареждат се в 3 л буркани и заливат с маринатата. Затварят се с капачки и съхраняват на хладно.
На 3 л буркан слагам по 4 бр. аспирини за дълготрайност.


Добър апетит!
 

26 коментара:

  1. Мне очень понравился Ваш рецепт, попробую приготовить, Спасибо большое!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спасибо! Успех в создании соленья! Приятного аппетита!

      Изтриване
  2. Ееее, нямаш ли жал...аз още нищо не съм правила...чудя се и дали изобщо да правя...с тези ужасни купешки продукти, които и за прясно да се ядат не стават...Е, все ще се изкуша да сложа нещо...разчитам и на мама, но тази година продукцията и е пренебрежимо малка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Веси!
      Какво се туткаш още, че не правиш туршии. Тя есента неусетно ще мине. :) После ще ми идваш на гости. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ванка, никога не мога да докарам тази туршия. Не ми става и това е! Ще ме накараш пак да се престраша, така хубаво изгрежда твоята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Йоли!
      Туршията лесно се прави, още по лесно се хапва. Със студена ракия. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте, тези пълнени камби могат ли да се направят в бидон, а не в буркани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, правил съм ги в малки 4 л бидончета, като слагам аспирини за дълготрайност. С по големи не съм експериментирал.
      Дано отговорът ми Вие от полза. Успех!

      Изтриване
    2. Значи има шанс :) Моето бидонче е 20 литра и може би ще опитам с аспирин. Надявам се да издържи 3-4 месеца. Благодаря за отговора :)

      Изтриване
  5. Здравейте! Нещо само не ми стана ясно - кое Ви вакуумира бурканите, като нито маринатата, нито камбите са Ви топли, а не сте написал да се подваряват? Надявам се да поделите, че за първа година ще правя туршия и много искам да се получи като хората :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      .................. На буркан /3 л / слагам по 4 бр. аспирини за дълготрайност.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  6. а камбите къде стоят до като се мариноват зелето и морковите?

    ОтговорИзтриване
  7. А може ли камбите да не се мариноват за да са по хрупкави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лично аз винаги съм ги мариновал. На мога да Ви кажа как ще се получи туршията без да са мариновани камбите.

      Изтриване
  8. Имам спомен, че баба ми ги посоляваше и ги оставяше да престоят една нощ. По този начин избягваше потапянето им в марината.Съставките и пропорциите са същите, като от нейната рецепта. После отделения сок от камбите прибавяше към маринатата. А и имам спомен, че нещо ги оточваше и заливаше с марината 3 поредни вечери. Ще пробвам и ще споделя опит.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте,
    Аспирина се слага на цели таблетки или трябва да се стрие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагам го цели таблетки. Като обърна няколко пъти буркана с готовите камби той се разтваря. Можете също да го разстворите в студената марината и така да залеете напълнените камби.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! А ако камбите са омекнали има ли начин да ги спася? На вкус не са развалени,но плънката и камбите са меки...

      Изтриване
    3. Здравейте! И камбите и плънката трябва да бъдат леко хрупкави. Най често омекването става от използването на некачествен оцет или незатворен добре буркан. Както и от съхранение на топло място.
      Освен бърза консумация на направените камби, не ви препоръчвам друго за съжаление. Не съм имал този проблем. На снимката по горе, камбите са престояли в буркана 18 месеца и пак са много добри за ядене- не са омекнали, нито загубили вкус. Поздрави!

      Изтриване
    4. На снимката и маринатата Ви е бистра. Моята стана мътна след добавянето на аспирина(български и счукан),а после обръщах бурканите.
      Все паак да кажа,че ми беше останала една камба и около 400мл от маринатата.След седмица я хапнах,а сока си го изпих просто!Много,много вкусно.
      Пак ще опитам следващата есен.

      Изтриване
    5. Здравейте!
      На мен обикновено не ми достига от маринатата и правя допълнителна. Искрено съм учуден,че на Вас Ви е останала 400 мл . Вероятно сте редили камбите по плътно. Понякога разтварям предварително аспирините в маринатата, да не обръщам после бурканите и размесвам съдържанието им. Но туршията наистина си заслужава. Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейте!
    Колко буркана излизат от посоченото количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! 8-10 големи 1.2 л тип "омния" или 3 бр - 2.5 л . Количеството зависи от това колко плътно нареждате пълнените камби.

      Изтриване
  11. Здравей Анонимен! Прочетете по внимателно рецептата и ще разберете. :) "Оцетът, олиото, захарта, солта, черният пипер и бахарът се слагат в подходящ съд и кипват." Успех!

    ОтговорИзтриване