четвъртък, 25 септември 2014 г.

Домашна пастърма от овчи бут

Продукти: 1 бр. овчи бут, сол, зърна чер пипер и бахар, дафинов лист.

Кайзероване – червен, черен пипер, кимион, скилидки чесън и бяло вино.
дървено сандъче за пастърмата

Начин на приготвяне:  Избирате си подходящ бут – да няма много лой по него. /Ако има такава, почистете ги , без да наранявате месото/. След като се заколи животното е необходимо да изимие добре бутът и да виси поне едно денонощие да се оцеди. После се прави внимателно тънък разрез по вътрешната му част до коста. ВНИМАНИЕ – не трябва да се кълца, а само единичен тънък разрез да се раздели месото. Осолява се отвсякъде добре и оставя да отлежава в дървено съндъче, обсипан отвсякъде със сол и малко зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Гледа се през цялото време докато е в съндъчето да бъде обсипан със сол. Ако си пусне кръв и солта стане червеникава, веднага се сменя /маха/.Държи се в солта около 14 дни. След това се измива и потапя в чиста вода за 24 часа, като през 6 часа се сменя водата. Като приключим с тази процедура се оставя да виси, да се оцеди водата и намазва от всички страни с направена кайзерована смес / кашичка/ от смлян червен пипер, кимион, пасирани скилидки чесън и хубаво ароматно бяло вино.
Виси още 7 - 10 - 14 дни /в зависимост от големината на бута и мястото/ на сухо и проветриво място да изсъхне. После си налейте предпочитаното вино и

Добър апетит!

П.П. Ако е по голям бутът, направете два разреза – отпред по коста и отзад.Следете внимателно за появила се кръв, когато бута е в солта. Това влошава вкусът на пастърмата.

Съхранява се на тъмно и хладно място.

2 коментара:

  1. Здравейте! Ще ми се да опитам да направя кайзерования бут но може ли по точна рецепта с продуктите,или на око и по ореценка се слагат?!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! От подправките предимно повече смлян червен пипер, по 1 с.л. черен и кимион, 1 глава чесън и бяло вино за кашичка. Трябва да стане като гъста боза. Понякога прибавям по малко стрит девисил и джоджен към сместа. Много важно е да е напроветриво и студено място при съхненето. Не го оставяйте да стане много твърд. Успех!

      Изтриване