вторник, 2 септември 2014 г.

Сладко от сини сливи

Сега е сезонът на това сладко. Първо ще ви напиша оригиналната рецепта, която е голяма играчка, а после лесният, моят вариант.

Оригинална рецепта.

Продукти: 1 кг захар, 200 мл вода, 70 бр. големи, добре узрели сини сливи, 2 листа индрише, ½ ч.ч. орехови ядки или бадемови такива, или 1 с.л. настъргана портокалова кора.

Начин на приготвяне: Измиват се сините сливи, обелва им се коричката и веднага се пускат в студена вода да не потъмнеят. След това внимателно се изваждат костилките и се пускат в 10 процентов разствор на варна вода за час – час и половина. Изваждат се, оцеждат се и се премиват 3-4 пъти в студена течаща вода. След това се оцеждат и пускат в сгъстеният врящ сироп. Добавят се ядките или портокаловата кора и индришето. След като получи необходимата гъстота сиропът /капка от него върху чиния да не се разлива, а да остава във формата си/ се прибавя 1 ч.л. лимонтозу, бърка се около минута, сваля от огъня и пълни в затоплени буркани.
Последните се запечатват веднага и обръщат с капачките надолу.


Моят вариант
Продукти: 1 кг захар, 2 кг хубаво узрели и нацепени на две сливи /без костилки/, 100 мл вода, 1 лист индрише, 1 с.л. насъргана портокалова кора, 1 ч.л. лимонтозу /лимонена киселина/.

Начин на приготвяне: Измитите и нацепени на две по широчина сини сливи /без костилки/ се посипват със захарта в подходящ съд за варене. Добавя се водата. Оставят се да престоят 8-12 часа. /най добре от вечерта до сутринта/. Слагат се да се варят на силен огън, като постоянно се отпенват. Когато започне да пръска се намалява огънят на умерен, добавят се настърганата портокалова кора и индришето. Доварява се и като се сгъсти сиропът – капка от него капната върху чиния да не се разлива, се добавя лимонтозуто. Вари се още 1-2 мин. и сваля от огъня. Пълни се в затоплени бурканчета и веднага се обръщат с капачките надолу.

Добър апетит!

2 коментара: