вторник, 23 септември 2014 г.

Бисквити с плънка от смокини

Една рецепта от арабската кухня. Плънката може да я побългарите и направите с каквото сладко имате подръка. Само трябва да го пасирате като мармалад.

Продукти: 1 и ½ ч.ч. бяло брашно, ½ ч.ч. безсолно краве масло, ½ ч.ч. захар, 1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора, 1 голям яйчен белтък
1 чаена лъжичка ванилия на прах.

Плънка: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 ч.ч. вода,
1 ч.ч. ябълков сок, ½ ч.ч. портокалов сок, 1/4 чаша захар и 1/3 ч.л. настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне: С помощта на блендер разбийте кравето масло, захарта и настърганата портокалова кора.Около 3 минути на средна скорост. Добавете белтъка и ванилията. Разбийте добре и постепенно прибавяте брашното при постоянно биене. Разбърквате на ниска скорост докато тестото се събере в средата. После го слагате в найлонова кесия и оставяте на хладно в хладилник за 2-3 часа.
Нарежете смокините на дребни парченца, добавете водата и соковете. Сложете на силен огън и като кипне намалете на умерен. Прибавете захарта, настърганата портокалова кора и бъркайте докато стане на гъста каша. Отнема около час на огъня.
Охладете и пасирайте.

Извадете тестото и го разточете на хартия за печене. Трябва да е с дебелина около 0.5 см. Нарежете го на ивици с шипрочина 10-11 см. нанесете върху ивиците по средата от плънката. Загънете краищата по широчина напълно /да се покриват леко/ и разточете внимателно отгоре с точилка. Не натискайте, Просто краищата трябва да слепнат добре. Нарежете по дължина на парчета по 5-6 см. и печете в тава , застлана с хартия за печене на умерена фурна – 180 градуса около 12-15 мин. Извадете и оставете да се охладят.

Чаена чаша = 200мл.
Използвайте сок от пресни плодове.
 



На последната снимка с пестил от сини сливи и ябълки.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар