сряда, 10 септември 2014 г.

Агнешко месо с прясно зеле

Продукти: 1 кг. нетлъсто агнешко месо, 1.5 кг. прясно зеле, 120 мл. олио, 2 глави лук, 1 и 1/2 ч.ч. прясно настъргани домати, 2-3 скилидки чесън, 1 средноголям морков,  1 с.л. /равна/ червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. кимион, ½ ч.л. чер пипер, 1 ч.л. захар,1 с.л. накълцан пресен магданоз, 1 ч.л. с връх сол.

Начин на приготвяне: Зелето нарязваме на дребно, посоляваме със солта и стриваме леко с ръце. Омесваме с чубрицата и оставяме да престои така 30 мин.
Нарязваме месото на парчета по 5-6 см. и го запържваме в олиото за около 10 мин. на умерено силен огън. Прибавяме нарязаните лук, чесън и морков. Запържваме още 2-3 мин. После червеният пипер, задушаваме около минута.
Слагаме отгоре приготвеното зеле, заливаме със 150 мл. гореща вода и разбъркваме. Оставяме да се задушава под капак на слаб огън. След 20 мин. прибавяме доматите омесени със захарта. Ястието се оставя да се свари добре /отне ми още 45 мин./, разбърквате от време на време. 10 мин. преди да свалите от огъня поръсвате със сол, подправките и магданоза.
Поднасяте с люта чушка.

Добър апетит!
П.П. Умишлено не съм дал време на приготвяне, защото различните видове зеле се сваряват за различно време. Можете ястието да го прехвърлите в тавичка накрая и да го запечете във фурна на 250 градуса за 10-на минути.

2 коментара:

  1. А така, с люта чушка! :) Прекрасно есенно ястие, Ванка!
    На това децата ми му казват "Овче рунце - вълче сърце" (от Хитър Петър) ;)
    Да ви е сладко, Ванка! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване