събота, 27 септември 2014 г.

СЛАВЯНСКИ ГЮВЕЧ

Продукти: 1 малка тиквичка,1 резенче целина,  1 малък патладжан /изпечен и оцеден/, 1 малък картоф, 3-4 скилидки чесън, 1 глава кромид лук, 2-3 броя чушки /зелени и червени/, 2 средни домата, обелени и почистени от семето, 500 мл пилешки бульон, ¾ ч.ч. ориз, 1 морков, 1 с.л. смлян червен пипер, 1/3 ч.л. черен пипер /меланж/, ½ връзка пресен магданоз, 2 щипки захар, 80-100 мл олио, сол на вкус.
200 г гъби по желание /те също се задушават в мазнината/.


Начин на приготвяне: Нарежете зеленчуците на дребно. Загрейте мазнината, задушете в нея  лукът, чесънът, целината, моркова и тиквичките.  Добавете червеният пипер и бъркайте. После нарязаното домати и захар, чушки, картоф. Нека се задушат около 3-4 мин. Ако е  сухо добавете малко от бульона. Прибавете измитият, почистен и подсушен ориз. Налейте останалият бульон, сложете черният пипер. Намалете на умерена температура, и под похлупак задушете 25-30 мин., докато омекне оризът. 10 мин. преди края добавете нарязаният патладжан и част от магданоза.  Овкусете със сол. Оставете под похлупак 15 мин. на изключен нагревателен уред. Сервирайте, като поръсите отгоре  с малко магданоз.

Добър апетит!

Количеството на бульонът може да варира според Вашето желание за гъстота на ястието. Може да прибавите и позапържено /печено/ месо или колбас.


4 коментара:

  1. Първа се нареждам за тази вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооо, Ванка, как се сети за тази вкусотия!! Толкова отдавна не съм приготвяла Славянски гювеч! Благодаря ти за подсещането!!
    Поздрави и хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, чуден е тоя гювеч, записвам си го веднага, само да се снабдя с продуктите...

    ОтговорИзтриване