неделя, 7 септември 2014 г.

Щрудел с ябълки с готови кори

Има много рецепти за щрудел. Сега ще Ви предложа една с малко нетрадиционен пълнеж, но  много вкусна.

Продукти: 500 г кори за баница, 1 кг ябълки, 120 г  смлени орехови ядки, 100 г счукани орехови ядки, 2 супени лъжици канела, 1 ч.ч.  /250мл/ захар на пясък, 100 г краве масло, 80 мл олио, 200 г заквасена сметана, 1 яйце,3 - 4 с.л. пудра захар, 1 с.л. студена вода.,1-2 щипки индийско орехче, още кафява захар за поръсване.

Начин на приготвяне:  Ябълките /хубаво е да са различни видове, червени зелени/ се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. В по голям тиган на умерена температура се загрява кравето масло и в него леко се задушават настърганите ябълки – за няколко минути.Оцеждат се и се прибавят канелата, индийското орехче, счуканите орехи и захарта. Охлажда се напълно.
Сметаната се разбива със жълтъка и пудрата захар.
Тавата в която ще печем се намазва с олио навсякъде отвътре.
Вземат се две кори, Първата се намазва с олио, слага се втората върху нея и се разпраделя по малко от плънката, разбитата сметана и смелените орехи /Разстила се по широчина на 1 см от краищата/.Навива се руло, като краищата се подгъват 1 см да не излиза плънката. Редят се в намазаната тава. Използвам правоъгълна тава 28 на 32 см . Отгоре готовите наредени в тава рула се намазват с олио и разбития белтък с 1 с.л. студена вода.

Пече се в умерена фурна (190 градуса) около 35-40 минути. След 20 мин. извадете и поръсете отгоре с малко кафява захар. Допечете до приятно покафеняване. Може да се покрие с фолио докато се пече, за да не изгори отгоре.

 
Добър апетит!

4 коментара:

  1. Наистина интересна плънка Ванка :) звучи ми и много вкусно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пепи! Много е вкусен, може би и сметаната допринася за това. Поздрави!

      Изтриване
  2. Правила съм, но без сметана. Ще пробвам и така предложената. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей1 Сметаната придава на щрудела специфичен вкус. Идеята е взета от чешката кухня.

      Изтриване