четвъртък, 18 септември 2014 г.

Шницели от кайма / смляно месо /

 
Шницел (на немски: Schnitzel) е традиционно средноевропейско ястие, приготвено от начукано на тънко месо.
Виенският шницел (на немски: Wiener Schnitzel) се приготвя от начукано на тънко телешко месо, което преди пържене се панира в брашно, яйце и галета.
Съществуват така нареченият шницел от кълцано месо с панировка и вегетариански шницел, приготвен от смлени зеленчуци, сирене, яйце и галета. Този шницел също се панира преди да се пържи. Готовия за консумация шницел трябва да има златисто-кафява коричка и мека структура.
Панираните шницели се пържат в маслена баня. Шницелите натюр се задушават в собствен сос, след като предварително са оваляни в малко брашно.
Перфектната комбинация е от смляно говеждо и свинско месо (50:50).

Необходими продукти (за 6 броя): 500 г прясно смляно месо  смес ( 50% телешко и 50% свинско месо), 1 средна глава кромид лук, ситно настъргана /ако не я мелите заедно с месото/, 1 филийка бял хляб, потопена в прясно мляко и изцедена добре /също се мели с месото/, 1/3 ч.л. меланж /чер и бял пипер, смлени/, 1/3 ч.л. стрита суха чубрица, 1/3 ч.л. смлян кимион, 1/3 ч.л. смлян червен пипер, 1 бр. средноголямо яйце, щипка захар, 1 ч.л. сол.
За панировката: 2 бр. яйца, 1 с.л. студена вода, брашно,  галета
Мазнина /олио/ за пържене.

Начин на приготвяне: Смелете месото / да има и сланинка по него, да не стават сухи шницелите/, заедно с нарязаният лук и потопената в мляко и изцедена филия бял хляб. Омесете заедно с подправките, солта, захарта и яйцето. Оставете сместа за 1.5 – 2 часа в хладилник под похлупак.
След това извадете, разделете на 6 части и оформете шницели с дебелина около 1.5 см Шницелите не трябва да бъдат по тънки от 1 см, да не стават сухи. Оформете ги с мокри ръце. Оваляйте добре в брашно и поставете върху набрашнена дървена подложка.
Загрейте мазнината да „цвърчи” малко над умерената температура. После потопете  шницела който ще пържите в разбитите с 1 с.л. студена вода яйца, след това в галета / или пак в брашно/ и пържете. Другите подготвени шницели могат да стоят на студено в хладилник, докато им дойде времето. Пържете всяка страна до златистокафяво. От 9 степени нагревателен уред, пържа на 5 степен. Панировката не трябва да е много дебела.
Изпържените шницели оставяте върху кухненска хартия, да се отцеди излишната мазнина и ги поднесете топли.



Добър апетит!
Формирайте шницелите с ръце навлажнени със студена вода. Оформените шницели не трябва да бъдат тънки – ще се получат сухи, нито много дебели – няма да се изпържат добре. Трябва да имат оптимална дебелина около 1.5 см  .

2 коментара: