четвъртък, 4 септември 2014 г.

Дунавска салата


Една хубава маринована салата – туршия.

Продукти:
2 кг   зеле, 2 кг моркови, 2 кг зелени домати, 2 кг  червен пипер, 800 мл оцет- 6 градуса, 600 г  захар, 300 г сол, 200 мл  олио, 2 връзки пресен магданоз, 1 по голяма глава целина, 5 г зърна чер пипер, 2 малки корена хрян, настъргани на дребно.

Начин на приготвяне: Оцетът, олиото, захарта и солта се омесват и объркват добре, докато се разтворят солта и захарта. Зеленчуците се нарязват на дребно и заливат със сместа. Оставят се да престоят 12 часа. След това се изцеждат и нареждат в буркани, като между тях се редят чер пипер, магданоз, нарязана на кубчета целина и хрян. Залива се с маринатата отделена от зеленчуците, затварят се бурканите и се съхраняват на хладно.

Аз разтварям в маринатата, преди да залея зеленчуците 4 бр. аспирин, а най отгоре слагам 1 пръст олио.




Добър апетит!

6 коментара:

  1. Преди години правих тази салата, рецептата ми даде колежка - нейната беше чудесна, но моята се развали, просто гръмнаха бурканите...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Весе! Готовата туршия се държи на хладно и тъмно място, веднага след като се запечата. Аз слагам за дълготрайност аспирини. До Нова година туршията си е наред. За повече не съм имал възможност да проверявам, тъй като си я похапваме. :)

      Изтриване
    2. Аз варя тази марината и заливам ситно нарязаните зеленчуци с горещата марината. Престояват 12 часа, пълня в буркани и разпределям останалата марината по тях. Затварям и стерилизирам за 5 минути. Вадя бурканите, обръщам, завивам ги. След като изстинат, свалям ги в мазата на хладно. Заменила съм зелените домати с зелен пипер. Варианти много за всеки вкус. Желая здраве и кулинарни радости.

      Изтриване
  2. О, моята се развали доста бързо, преди още да сме я опитали. На тъмно беше, но не на хладно, защото я оставих в сервизнота помещение, живея в блок, имаме и мазе, но тази туршия нарочно оставих в апартамента, за по-бърза консумация. Не знам защо така гръмна...

    ОтговорИзтриване
  3. Във всяко нещо, което се прави , има една много важна добавка-майсторлък

    ОтговорИзтриване
  4. Аз я заварвам 30 мин.Толкова много я харесвам че не мога да позволя да ми се развали!!

    ОтговорИзтриване