понеделник, 22 септември 2014 г.

Тиква със сини сливи и стафиди на тиган

Продукти: 180- 200 г почистена тиква  /цигулка/ , 2 с.л. олио, 3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. захар /може да я пропуснете/, 1 с.л. с връх стафиди, 10 бр. сушени сини сливи, 1.5 -2 с.л. мед / в зависимост от сладостта на тиквата/, 2 с.л. натрошени орехови ядки, канела за поръсване.

Начин на приготвяне: Нарязвате тиквата на парченца с дължина около 3 см и дебелина 1 см. Загрявате мазнината на силен огън. Прибавяте нарязаната тиква и захарта. Пържите, като бъркате постоянно около 2 мин., докато тиквата си промени цвета. Намалявате огъня на умерен /слаб/ и добавяте млякото. Захлупвате и задушавате до омекване на тиквата /вилица спокойно да преминава през нея/. Не посочвам време, тъй като различните тикви отнемат различно време. Но мен ми отне около 10-11 мин. след завирането на млякото. Накрая прибавяте попарените и оцедени стафиди, и сини сливи. Бъркате за 30 сек. Слагате медът, разбърквате внимателно и отнемате от огъня. Оставяте да поизстине под похлупак. При поднасяне поръсвате с канела и натрошени орехи.

Добър апетит!

6 коментара:

  1. Благодаря ти Ванка, за бързия десерт.У дома тиквата е на почит и ще пробвам да направя. Поздрави и лек и спорен ден!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден и лесен десерт! Тази година имаме тикви и ще го пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Благодаря! Обичам тиквата във всичките й вариации на приготвяне.

      Изтриване