събота, 19 юли 2014 г.

Бъркани яйца.

Това е лесна, елементарана рецепта. Яйцата се приготвят бързо, вкусни са. Може да се сложат различни добавки – зеленчуци, колбаси. Човек може да си ги похапва по всяко време, но все пак трябва да се спазват някои условия.
На първо място яйцата трябва да са ПРЕСНИ. Колкото по малко са били в хладилник, толкова по добре. Не трябва да се приготвят на висока температура. Най добре е на слабо – умерен огън.Да се бърка в една посока. Зеленчуци, ако се добавят е хубаво те предварително да са задушени и оцедени. Колбасите – направо без термична обработка и ситно нарязани. Не трябва да се бърка много, след като започнат да стягат, още сочни се свалят от огъня, но не рохкави. Трябва да ги приготвяме в подходящ съд. За какво става дума – например 3 бр. яйца да не ги правим в тиган с диаметър на дъното 28 см.., а 20см. Като стана дума за тиган, той трябва да е с дебело дъно и по въжможнаст с незалепнащо покритие. Това е накратко. Успех!

За тиган с диаметър 22 см.
Продукти за 1 порция: 4 бр. яйца среден размер /L/, 1.5 с.л. олио /зехтин, краве масло/, 2-3 щипки сол, 2-3 щипки смлян червен пипер, щипка смлян бял пипер.
По желание щипка джинджифил и щипка куркума.

Начин на приготвяне: Загрява се мазнината в тиган на умерена температура / От 9 степени нагревателен уред, готвя ги на 4 –та/. Яйцата се смесват и леко разбъркват с вилица, колкото да се омесят.Изливат се в загретият тиган и внимателно се бъркат в една посока със силиконова бъркалка или дървена лъжица докато се сготвят. На различните нагревателни уреди отнема различно време. Но щом си поемат течността, са готови.
При поднасяне се поръсват с омесените подправки.
Добър апетит!

6 коментара:

  1. Eй тези ни спасяват от гладна смърт от време на време :)
    Поздравления, че си обърнал внимание на големината на тигана, Ванка, виждала съм как се пържат 2 яйца в голям тиган :)
    Поздрави и хубав съботен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пепи!
      Всяко приготвяне на ястие, уж наглед лесно, но си има тънкости. Хубаво е човек да ги знае, за да избегне излишни неудобства.
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Гледай ти...пържа ги на най-силната степен на котлона...ще опитам на средна, да видя ще има ли разлика. Обичам да са пържени в масло. И нито рохки, нито сухи.

    ОтговорИзтриване
  3. Уж елементарно, а то си има и чалъм. И аз ги пържа на силен огън, а то не бива... и отгоре на всичко ги бъркам в различни посоки. И това не бива...
    Благодаря, ще знам занапред.

    ОтговорИзтриване