вторник, 8 април 2014 г.

Млечна манджа с чушки.


Идва лято, а с това и по леките манджи. Човек в горещините не му се хапва много месце. Днешното предложение е в тази насока.

Продукти: 60 мл олио, 3 пълни с връх с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, сварено, 500 мл вода, 12-15 зелени /червени/ чушки, зависи от големината им, 1 по-голяма глава лук, 4-5 скилидки чесън, ½ ч.л. смлян червен пипер
сол на вкус – слагам малко повече от 1 ч.л., няколко щипки смлян черен пипер, 1 с.л. накълцан зелен магданоз.

Н
ачин на приготвяне:
Запържваме нарязаният лук и чесън в олиото, добавяме пресятото брашно и червен пипер. След като се позапържи разреждаме с топли, предварително смесени вода и мляко.Като заври всичко, пускаме измитите чушки /надупчени /, както са с дръжките и намаляваме огъня на умерен. Варим така около 20 мин., бъркайки по честичко. Ориентир ще са Ви пиперките, като омекнат, манджичката е почти готова. Добавяте магданозът, черният пипер и солта. Още 1-2мин. да поври и готово.

Ако обичате по гъста манджа можете да увеличите количеството на запърженото брашно, по редичка, добавяте още мляко. Може да изпечете предварително чушките, да ги обелите, очистите и накрая добавите. Въпрос на вкус.






Първият начин на приготвяне няма вид, но е по вкусен. Вторият става по красив и отнема повече време.
Добър апетит!

8 коментара:

  1. Е, Ванка и това ти предложение е разкошно!
    Да,обичам и мръвките, но на такива, постни, цветни и ароматни манджички не мога да устоя. :) И като че ли ги предпочитам... винаги бих посегнала първо към тази чиния пред друга, пълна с пържоли. Изглежда много, много апетитно. Записвам си за проба и ти благодаря за поредната вкусотийка!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ванка, много вкусно и цветно предложение!
    И аз като Ирма бих посегнала с удоволствие към него :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Иван, правилно ли разбрах, че със сурови чушки е по-вкусно, необелени? Аз си мислех да приготвя с печени, от буркан.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен е по вкусно с прясно набрани зелени чушки върхари. Добре измити, леко надупчени и с дръжките. Но става вкусно и с готови печени. Приготвяш соса, накрая прибавяш нарязаните печени чушки и да се варят 10 мин. на умерен огън. Поздрави!

      Изтриване
  4. Иван,
    по нашия край правят подобно ястие с печени пиперки, леко запържени и заляти с пресен каймак или гъсто овче прясно мляко.Става много вкусно.Твоето е малко по - различно, но знам,че ще е вкусно.Но при моето ястие каймака е толкова, колкото да покрие пиперките, само да клокне и е готово.При твоето ястие течността е доста повече.А и пиперките са сурови /при първия вариант /.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  5. Много благодаря! При моята баба, лека й пръст, всеки обичаше да си топва в соса на манджата с препечен хляб. Затова тя я правеше с повече сос. И аз така.
    Със суровите чушки - предимно върхари, да не са с дебела кора. Става много по вкусно и ароматно. Направо набрани от градината, но сега малко хора могат да си позволят този лукс. Няма сигурност с какво са обработени купените чушки, затова за предпочитане е да се изпекат първо, после да се обелят и приготвят. Поздрави!

    ОтговорИзтриване