Дали сос, дали
подправка, или почти самостоятелно блюдо - разнообразието от сосове днес е
признато за неизменна част от съвременната кулинария. Сложен компонент,
който се учи да се готви в продължение
на много години, а не "мръсотия за поливане на месо", както понякога се
тълкува речници терминът poluprezritelno XVII век.
Днес Ви представям три
различни соса. В по нататъшното ни общуване ще увеличаваме бройката им.
Сос Бешамел
Продукти: 1 л прясно мляко, 50 г краве масло, 2 с.л. /с връх/ брашно, 1/2 глава лук, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, щипка индийско орехче, 1 ч.л. сол, 1 „гвоздейче” карамфил, по 2-3 стръка пресен магданоз и мащерка, 1 дафинов лист и топка краве масло колкото орех.
Начин на приготвяне: Кравето масло се сгорещява в тенджера и запържваме пресятото брашно. Постепенно заливаме с врящото мляко, като разбиваме постоянно с телена бъркалка. Отнемаме от огъня. Прибавяме останалите продукти, без топката краве масло. Варим на слаб огън още 30 мин., като бъркаме, докато се сгъсти. Когато е готово, прецеждаме през цедка и прибавяме останалото краве масло. Разбъркваме и готово.
Продукти: 1 л прясно мляко, 50 г краве масло, 2 с.л. /с връх/ брашно, 1/2 глава лук, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, щипка индийско орехче, 1 ч.л. сол, 1 „гвоздейче” карамфил, по 2-3 стръка пресен магданоз и мащерка, 1 дафинов лист и топка краве масло колкото орех.
Начин на приготвяне: Кравето масло се сгорещява в тенджера и запържваме пресятото брашно. Постепенно заливаме с врящото мляко, като разбиваме постоянно с телена бъркалка. Отнемаме от огъня. Прибавяме останалите продукти, без топката краве масло. Варим на слаб огън още 30 мин., като бъркаме, докато се сгъсти. Когато е готово, прецеждаме през цедка и прибавяме останалото краве масло. Разбъркваме и готово.
Доматен сос за риба.
Продукти: 4 по-големи стръка пресен лук, нарязан на дребно, 300 г домати, обелени и нарязани на кубчета, 3 с.л зехтин, 3 с.л. светъл соев сос, ½ ч.л.
захар, 1/3 ч.л сол.
Начин на приготвяне: Задушаваме в зехтина лука, добавяме доматите, задушаваме още около 1.5 минути, прибавяме соевият сос, солта и захарта. Оставяме още минута на огъня и готово.
Заливаме с горещият сос панираната риба.
Начин на приготвяне: Задушаваме в зехтина лука, добавяме доматите, задушаваме още около 1.5 минути, прибавяме соевият сос, солта и захарта. Оставяме още минута на огъня и готово.
Заливаме с горещият сос панираната риба.
В сосът на снимката има добавена 1/2 зелена чушка, нарязана на къси лентички.
Доматен сос
Продукти: 60 г краве масло, 2 с.л. доматено пюре, 4 по-големи скилидки чесън, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно /с връх/, 2 ч.ч. гореща вода, 1/2 връзка магданоз- около 3 с.л., дафинов лист, сол на вкус.
Приготвяне: Кравето масло разтопяваме на нагревателния уред на най-ниска степен, като постепенно увеличаваме огъня до умерен и прибавяме доматеното пюре, дафиновият лист, накълцаният магданоз и пресованият / счукан/ чесън. Бъркаме постоянно, докато стане еднородна смес. След това прибавяме на тънка струя горещата вода и виното. Като заври добавяме размитото в малко хладка вода брашно. Трябва да бъркате постоянно да не стане брашното на топчета. Добавяме солта и варим на умерен огън докато се сгъсти.
Доматеното пюре може да се замени с 1 с.л. ситно смляна лютеница и 50 мл домашно приготвен доматен сок.
Този сос стана за всички видове меса.
Продукти: 60 г краве масло, 2 с.л. доматено пюре, 4 по-големи скилидки чесън, 2 с.л. бяло вино, 2 с.л. брашно /с връх/, 2 ч.ч. гореща вода, 1/2 връзка магданоз- около 3 с.л., дафинов лист, сол на вкус.
Приготвяне: Кравето масло разтопяваме на нагревателния уред на най-ниска степен, като постепенно увеличаваме огъня до умерен и прибавяме доматеното пюре, дафиновият лист, накълцаният магданоз и пресованият / счукан/ чесън. Бъркаме постоянно, докато стане еднородна смес. След това прибавяме на тънка струя горещата вода и виното. Като заври добавяме размитото в малко хладка вода брашно. Трябва да бъркате постоянно да не стане брашното на топчета. Добавяме солта и варим на умерен огън докато се сгъсти.
Доматеното пюре може да се замени с 1 с.л. ситно смляна лютеница и 50 мл домашно приготвен доматен сок.
Този сос стана за всички видове меса.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар