петък, 25 април 2014 г.

Агнешко задушено със спанак.


Продукти: 1 кг агнешко месо от бута или плешката, 800 г пресен спанак, 2 връзки пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 връзка пресен джоджен, 1 връзка пресен магданоз, 1 чаена лъжица червен пипер, ½ чаена лъжица смлян черен пипер, 1 кафена чашка /70 мл/ ориз, 1 супена лъжица с връх брашно, 1чаена лъжица сол, 50 мл олио, 50 г краве масло.

Начин на приготвяне: Нарязваме почистеното и измито месо на малки хапки. В дълбока тенджера го изпържваме в ОЛИОТО. Отделно смесваме спанака / измит, изчистен и нарязан на лентички/ с нарязаният лук, чесън, джоджен и магданоз. Слагаме черният, червеният пипер и сол на вкус. И всичко  при месото. Наливаме отгоре на тънка струя разтопеното краве масло. И толкова вода, колкото да покрие продуктите. На тих огън задушаваме под похлупак 30 мин. След това прибавяме измитият и почистен ориз и 120- 150 мл гореща вода /зависи каква гъстота искаме да получим на ястието/. Задушаваме още 30 мин. под похлупак.
Брашното препичаме на сух тиган, размиваме го с 1 кафена чашка хладка вода и слагаме в тенджерата. Разбъркваме. Задушаваме още 10 мин. и изключваме. Хубаво е ястието да престои 15-20 мин. на изключен котлон под похлупак да се омесят ароматите и тогава да се сервира.

Добър апетит!

П.П. Вместо спанак, можете да използвате лапад.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар