вторник, 29 април 2014 г.

Агнешко месо на фурна с картофи

Продукти: 1.5 кг нетлъсто агнешко месо от бута или плешката /може и нарязано на 5-6 порции/, около 1.5 кг пресни картофи, 1 връзка пресен лук, 1-2 стръка пресен чесън, 1 връзка пресен джоджен, 1 с.л. нарязан пресен девисил, 1 ч.л. червен пипер, ½ ч.л. смлян чер пипер, ½ ч.л. кимион, 40 г краве масло, 1 с.л. бяло вино, 1 ч.л. сол /на вкус/.

Начин на приготвяне: Ако ще печете  цяло парче , хубаво да е с кокал месото. Измивате го със студена вода, подсушавате.  Натърквате отвсякъде със сол и оставяте да постои 30 мин.

След това от разтопеното краве масло, виното, смлените подправки забърквате „кашичка” и намазвате отвсякъде посоленото месо. Слагате в тава, наливате 120 мл вода и печете 1.30 ч. под фолио на 170 градуса.
Картофите обелвате и измивате. Нарязвате на по едри парчета – четвъртинки , поръсвате с малко сол и омесвате с нарязаните зеленчуци и подправки – лук,чесън, джоджен, девисил. Оставяте захлупени в дълбок съд.
След 1.30 ч. вадите агнешкото месо, обливате го с течността от тавата и прибавяте картофите с подправките. Печете под фолио още 30 мин. После махате фолиото увеличавате градусите на 220 градуса. и печете месото по 10 мин. от всяка страна, до придобиване на приятно зачервена коричка.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Дадохте ми идея за агнешкото на Гергьовден:)) Нямам бутче, но и отделните мръвки ще станат вкусни. Обаче аз избягвам да готвя с вино. Имаме домашно, но предпочитаме да го пием:)) Пробвали ли сте с бира? Чаша-две бира плюс наполовината вода, зависи от обема на месото. За моите "домашни любимци" е любима рецепта. Плюс малко мащерка, демек бабина душица.
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  2. И това е мнооого апетитно. Наздраве с хубаво червено вино. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване