Продукти: 600 г пресни гъби, измити и
изчистени, 150 г листа спанак, 150 г листа от лапад, 1 връзка пресен лук, 1-2
стръка чесън, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1 ч.л. нарязан пресен джоджен,
1 ч.л. смлян червен пипер, 1 с.л. едросмляна лютеница, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 2
с.л. с връх брашно, 80 г краве масло /може зехтин за готвене или олио/, сол
на вкус.
Начин на приготвяне: Нарязаните на дребно гъби се
бланшират за 3-4 мин. и оцеждат. Лападът и спанакът се попарват за около 10 мин.
и оцеждат. Нарязват се на малки лентички. Загрява се мазнината, запържват се на
умерена температура за 5 мин. бланшираните гъби с нарязаните на ситно лук и
чесън. Прибавят се нарязаните листа от лапад и спанак и се пържи още 3 мин.
После размитата с малко вода лютеница, омесените
брашно и червен пипер. Бърка се енергично 40 сек. и се заливат с 400 мл топла
вода. Продължавате да бъркате докато
наливате водата.. Вари се на умерен огън около 20-25 мин., като разбъркваме
периодично ястието. Накрая поръсваме с накълцаните джоджен и магданоз, черният
пипер и солта. Снемаме от огъня и оставяме 15 мин. захлупено ястието да се
омесят ароматите.
При
сервиране може да се поръси с настърган кашкавал.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар