Ето сирийският вариант на ястието.
Продукти: 500 г телешко месо/накълцано на много ситно или смляно/, 100 г варена царевица, 100 г бланширан грах, 300 г патладжани нарязани на колелца, 2 глави лук, 300 г картофи, 300 г домати нарязани на колелца, 1 ч.ч. ориз, 2 ч. ч вода, 1 ч.л. стрит бахар,1 ч.л. смлян кимион, малко смлян черен пипер и джинджифил, и сол на вкус.
Олио за пържене.
Начин на приготвяне: В подходящ съд запържваме месото /каймата/. Към края на пърженето прибавяме ситно нарязания лук. Когато стане готово отделяме настрани. В друг съд запържваме до златисто нарязаните на кръгчета картофи и патладжани. В дълбока тенджера редим един ред домати на рязани на кръгчета, един ред патладжани, един ред картофи, месото, царевицата, граха и накрая слагаме изчистеният и измит на студена течаща вода ориз . Прибавяме подправките и заливаме с вода. Слагаме ястието да заври на силен огън. След като заври намаляваме котлона на слабо-умерен огън и го оставяме така докато ориза се свари. Отнема около 45- 60 мин. Трябва да поеме всичката вода. Захлупваме тенджерата и нека ястието да отпочине около 15-20 мин. Обръщаме тенджерата в голяма чиния и сервираме.
Начин на приготвяне: В подходящ съд запържваме месото /каймата/. Към края на пърженето прибавяме ситно нарязания лук. Когато стане готово отделяме настрани. В друг съд запържваме до златисто нарязаните на кръгчета картофи и патладжани. В дълбока тенджера редим един ред домати на рязани на кръгчета, един ред патладжани, един ред картофи, месото, царевицата, граха и накрая слагаме изчистеният и измит на студена течаща вода ориз . Прибавяме подправките и заливаме с вода. Слагаме ястието да заври на силен огън. След като заври намаляваме котлона на слабо-умерен огън и го оставяме така докато ориза се свари. Отнема около 45- 60 мин. Трябва да поеме всичката вода. Захлупваме тенджерата и нека ястието да отпочине около 15-20 мин. Обръщаме тенджерата в голяма чиния и сервираме.
Понякога слагам на ястието и 1 ч.л. зеленчукова подправка или заменям едната чаша вода със зеленчуков бульон.
Маклюбе обикновено се сервира с кисело мляко.
Добър апетит!
Абе човек, откъде все ги измисляш тези работи? Пак ми прикова погледа! Страхотен си просто!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли! Чудно върви с кисело мляко или Табуле без булгура. :) Поздрави!
Изтриване