Продукти:
200 мл топло прясно мляко
1/2 пакетче прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
1 с.л. с връх сусамено семе.
100 г размекнато масло, да не е течно!
3 и 1/2ч.ч. - около 500 г брашно
Начин на приготвяне: Пресяваме хубаво брашното, омесваме със солта и правим кладенче. Размиваме маята в 2 с.л. топло мляко, слагаме захарта и посипваме с 1с.л. пресято брашно. Оставяме на 40 градуса във фурната да набъбне. Слагаме в кладенчето 1 яйце и един белтък /жълтъкът го пазим за намазване/, със стайна температура. Наливаме останалото топло мляко, бухналата мая и замесваме меко тесто. Разделяме на три части. От всяка правим топка и я месим допълнително около 2-3 мин.. След това всяка разточваме с диаметър около 30 см . Редим една върху друга, като първата и втората намазване с размекнато масло. Маслото не трябва да е течно, защото се разтича. Разточваме така корите на по голяма, около 40 см, намазваме я с масло и я нарязваме на 12 триъгълника./Можем да навием на руло и разделим на 12 части./ Нареждаме ги в намаслена и набрашнена фино тавичка с диаметър 20 - 24 см . Два навити триъгълника оформяме в средата, а останалите около тях /също навити/Оставяме ги да втасат още около 30- 40 мин. Намазваме отгоре фино с четка вече с разтопено краве масло и разбития жълтък. Поръсваме със сусаменото семе и печем около 40 мин. на 190 градуса предварително загрята фурна, като след 20 мин. можем да покрием с фолио да не прегори отгоре. Когато извадим, поръсваме със студена вода и завиване да се задуши 30мин.
Печенето зависи от големината на тавата. Колкото по малък е диаметърът й, толкова повече се пече питката. Може да добавите като пълнеж 150-180 г сирене, да увеличите пропоционално прадуктите или да изпечете в друга форма - напр. за кекс. Оставям останалото на вашата фантазия.
Добър апетит!
Прекрасна е, Ванка!
ОтговорИзтриванеПолучи се страхотна питка! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е тази питка! Ако сложите и сирене, става уникална!
ОтговорИзтриване