сряда, 16 април 2014 г.

Сплетен козунак


По българските земи на Великден традиционно се яде сладък обреден хляб.Първият съвременен козунак се смята че е направен в началото на 17 век от френски хлебар. У нас традицията на козунаците тръгва в края на 19в., началото на 20 век. Козунаците се правят с по меко или по твърдо тесто. По мекото се пече само във форми. Козунаците ставам по шупливи и леки, по твърдото тесто може да се плете, правят питки и дуги. От козуначеното тесто могат да се правят различни сладки – кифли, бухти и т.н. Често в него се слагат стафиди, сладка, добавят се ядки и локум.
Днес сме на традиционен сплетен козунак.
Много важно е как се приготвя маята за козунака, защото благодарение на нея козуначното тесто увеличава обема си и става приятно на вкус. Маята за хляб смесваме с 1 с.л. пресято брашно, 2-3 с.л. топло мляко, щипка сол, щипка захар. Оставяме на топло да шупне,след това я смесваме с още 1-2 с.л. брашно и 2 с.л. топло мляко и оставяме на топло да шупне отново. След тези „процедури” я слагаме в пресятото брашно / на стайна температура/. Помешението където замесваме тестото и съхраняваме трябва да е ТОПЛО. Брашното се пресява няколко пъти. Съдът в който ще месим тестото се намазнява предварително, да не лепне тестото по стените му. Преди да втасат козунаците трябва да заемат 1/3 от обема на съдът в който ще се пекат – необходимо им е място да се надигнат. Използвайте само пресни яйца. Да са на стайна температура. Козунаците се пекат на умерена, предварително затоплена фурна.
Ако ще слагаме стафиди – те трябва да са предварителна попарени, оцедени подсушени и оваляни в брашно. Това  е накратко – козунакът обича топлината J.

Необходими продукти: 1 кг брашно, 5 яйца, 150 г свинска мас, 250 мл прясно мляко,  250 г захар, 1 кубче прясна мая – 42 г, настърганата кора на 1 лимон, 4 прахчета ванилия, 1-2 с.л. коняк, ½ ч.л. сол.
1 жълтък за намазване, захар за поръсване.

Начин на приготвяне:
Маята за хляб размиваме в 2-3 с.л. топло мляко, смесваме с 1 с.л. пресято брашно щипка сол, щипка захар. Оставяме на топло да шупне, след това я смесваме с още 1-2 с.л. брашно и 2 с.л. топло мляко, и оставяме на топло да шупне отново.
В затоплена тава пресяваме брашното и правим „кладенче” в средата. Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.Добавя се останалото прясно мляко, ванилията, коняка и лимоновата кора.Тази смес на части прибавяме в „кладенчето”, като бъркаме с ръка. После прибавяме шупналата мая, приготвена по гореописаният начин. Топим ръцете си в разтопената свинска мас и месим. При месенето тестото се разтегля, събира се на топка и пак се разтегля. Когато козуначното тесто стане гладко, да не залепва по повърхността и ръцете, и мазнината свърши, го завиваме /покриваме / с кърпа. Втасва на топло за 1 час – до удвояване на обема си.
След това го премесваме  с намаслени ръце, късаме толкова тесто, колкото е необходимо за оформяне на един козунак според формата Ви за печене.
Всяка откъсната част разделяме на три еднакви по дебелина и дължина. Правим фитили и сплитаме на тройна плитка. Слагаме ги един до друг. Горните им краища се притискат добре. Десният фитил се премества над средния в средата. Левият фитил се премества над средния в средата. Плетенето продължава по същия начин.Най-накрая краищата се притискат добре. Готовото изплетено тесто се слага в намаслена форма /може и застлана с готварска хартия/. Покрива се с кърпа. Оставя се на топло да втаса до удвояване на обема около 30 - 40 мин. .
Втасалите козунаци се мажат отгоре с разбит жълтък с 2-3 капки мазнина. Ръсят се със захар. Пече се на умерена температура при 175°С около 40 мин. . Козунаците се покриват с алуминиево фолио 15-20 минути след началото на печенето, за да не изгорят отгоре.
След като изстинат се вадят от формата. 
В зависимост от брашното, маята и температурните условия в помещението където правите тестото за козунакът, втасването може да отнеме повече време. Ориентир Ви е удвояването на обемът на тестото.



Добър апетит!


6 коментара:

  1. това тесто трябва да втасва три ,четири часа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По рецептата и виждате резултата на снимката. Никой не Ви задължава да го правите по този начин.

      Изтриване
  2. Споделих си рецептата във фейса, че да ми е на чалъм, като реша да го правя. Адмирации за поредната вкусотия! (y)

    ОтговорИзтриване
  3. Mnogo dobra recepta .Pisha vi ot Amerika,za da vtasa po-barzo testoto go zaviite s karpa I go postavete vav furnata na zapalena lampa.Az imam furna ,koiato pritoplia no I zapalenata lampa vav furnata varshi rabota.Veseli praznici na vsichki

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Светли празници на вас и Вашето семейство!
      Тестото при мен втасва на загрята на 50 градуса фурна в намазнен съд, покрит с кърпа. Използвам домашно мляко, яйца и брашно взето директно от мелница, и тестото сравнително бързо удвоява обемът си.

      Изтриване