сряда, 23 юли 2014 г.

Сладкиш без печене

Този сладкиш е приготвен изцяло на моята фантазия. Мислех си, да направя сладък салам. Тъй като имах Сгущенка - карамелизирано кондензирано мляко към края на годността си, видях и  шоколада – и тогава ме осени идеята. Като основа  /подложка/ използвах Унгарски  /сладък/ салам, добавих, сушени череши, карамелен и шоколадов слой. Намалих захарта в основния блат. Получи се нещо много вкусно. Дори не устоях да изчакам да стегнат слоевете напълно и го започнах. Надявам се да Ви хареса. Предимството при него е че не се пече.

Продукти: 250 г обикновени бисквити, 70 г захар, 100 г краве масло, 2 яйца, 150 г накълцани орехи, 40 г сушени череши, 1 с.л с връх какао, 60 мл коняк, 2 ванилии.
Карамелен слой -  1 банка – 397 г  варено карамелизирано кондензирано мляко /подсладено/  и 100 г краве масло.
Шоколадов слой – 100 г млечен шоколад, 30 мл течна сметана 25%, 25 г краве масло.

Начин на приготвяне: Разбиваме 100 г мекo краве масло, прибавяме яйцата и захарта /можете да ги разбиете предварително/, какаото и продължаваме да бием, докато се получи пухкава смес. Прибавяме накълцаните орехи,сушените череши /попарени и оцедени/, после натрошените бисквити наръсени с коняка и ванилията. Бъркаме с лъжица докато се получи еднородна смес.
В подходящ съд – продълговата тава с падащи стени, намазана леко с олио, сипваме сместа и притискаме. Най отгоре приглаждаме. Оставяме в хладилник за 2-3 часа да стегне.
За 5-6 мин. на водна баня слагаме кондензираното мляко и бъркаме. После снемаме и охлаждаме. Кравето масло разбиваме на пяна и добавяме охладеното кондензираното мляко. Заливаме с него блата. После оставяме в хладилник да стегне за няколко часа.
Загряваме на слаб огън течната сметана, добавяме натрошеният шоколад и бъркаме докато се разтопи напълно.  Накрая слагаме кравето масло, бъркаме до еднородна смес. Охлаждаме и заливаме отгоре сладкиша. Трябва да престои 12 часа, ако се удържите да не го започнете предварително.
Млечният шоколад може да се замени с черен, това за тези които не обичат много сладичко.
Налейте коняк, ликьор ,кафе, чай и ме поканете на гости. J
 
 
 
Добър апетит!

4 коментара:

  1. Заповядйте на гости. Сладкишът е ....... убиец!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Къде продават тази Сгущенка? За прав път я виждам

    ОтговорИзтриване
  3. В магазин Березка, или си го приготвите сами като варите 3-4 часа няколко консерви кондензирано подсладено мляко. Извинете, че отговарям вместо Пейчев.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е! В магазин Березка можете да закупите Сгущенка, като на снимката по горе. Извинете ме за късният отговор- отпускарски месеци. :) Успех!

      Изтриване